De herdenking van het slavernijverleden zal dit jaar weer in Palenstein plaatsvinden, bij Castellum Palensteyn op vrijdag 30 juni. Minister sociale zaken Karien van Gennip zal aanwezig zijn bij deze Keti Koti viering en zal samen met burgemeester Bezuijen een krans leggen.
Vanaf 15 uur worden de bezoekers verwelkomd door het orkest van Muziekvereniging Buytenrode die speciaal voor de Keti Koti viering Surinaamse en Caribische nummers heeft voorbereid. De herdenking begint met een officieel moment, rituele inzegening, kranslegging en 2 minuten stilte. Daarna zal er tijd zijn voor een feest om het einde van de slavernij te vieren.
Het publiek kan genieten van diverse optredens met poëzie, zang, dans en muziek. Leerlingen van basisschool de Regenboog zullen een Hip Hop dans laten zien, Muziekvereniging Buytenrode verzorgt een optreden net als het Bazuinkoor en een mix van optredens van artiesten.
Als kers op de taart zal de in 1994 opgerichte formatie Masalsa, een moderne Latin band die de meest swingende Zuid-Amerikaanse muziekstijlen ten gehore brengt, deze herdenking afsluiten.
Programma
15.00 uur | Optreden Muziekvereniging Buytenrode, ontvangst gasten |
15:40 uur | Rituele inheemse inzegening |
16.00 uur | Kranslegging, gevolgd door 2 minuten stilte |
16:30 uur | speeches Diane Vlet, voorzitter SHS, minister van Gennip en burgemeester Bezuijen |
16:45 uur | proost en start viering |
19:15- 20:00 uur | Optreden Masalsa |
Keti Koti verplaatst van Centrum naar Palenstein
In eerste instantie zou de Keti Koti viering in het centrum van Zoetermeer plaatsvinden, op het Nicolaasplein. De organisatie moest echter uitwijken naar de locatie bij Castellum Palensteyn, waar de afgelopen jaren de herdenking ook was. De bedragen aan subsidie voor het evenement vielen lager uit dan begroot en ook vergunningaanvragen bleken een struikelblok.
Met een iets kleiner programma zal Stichting Herdenking Slavernijverleden het slavernijverleden daarom weer herdenken en vieren op de oude locatie in Palenstein.
Activiteiten rond Herdenking Slavernijverleden
Naast de Keti Koti viering op vrijdag 30 juni zijn er nog meer activiteiten. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de slavernij afgeschaft werd en ook de Zoetermeerse Stichting Herdenking Slavernijverleden viert dit jaar een jubileum, zij bestaan dit jaar 10 jaar. Een goed moment om extra aandacht te vragen voor het slavernijverleden, aldus de voorzitter van SHS, Diane Vlet.
SHS is op 22 juni gestart op Basisschool de Regenboog, de kinderen kregen uitleg over slavernij toen en over moderne slavernij. Ook konden zij meedoen aan workshops dans, rap, gedichten en tekenen. De leerlingen van de Regenboog zullen tijdens de Keti Koti herdenking op 30 juni een hiphop dansoptreden geven.
Winston Scholsberg vertelt woensdagmiddag 28 juni verhalen over Anansi de Spin in het Stadhuis-Forum. Deze verhalen zijn gratis te beluisteren, aanmelden kan via: https://www.bibliotheek-zoetermeer.nl/activiteiten/agenda/Anansi-de-Spin.html
In de commissiezaal van het Stadhuis wordt op woensdagavond 28 juni een debat gehouden over het slavernijverleden. Het debat, waarin ingegaan wordt op het vervolg op de excuses van Mark Rutte, is gratis toegankelijk.
Op donderdag 29 juni zal er in de bibliotheek een lezing zijn over het slavernijverleden van Nederland, waar Prof Dr. G.A.M Strijards een historische voordracht zal geven over de geschiedenis van de slavernij.
De spectaculaire muziektheatervoorstelling Two beats One Heart, Apinti & Sambura vertelt het verhaal van de geschiedenis, het heden en de toekomst van de marrons en de inheemsen in Suriname. De voorstelling is onderdeel van de Herdenking van het Slavernijverleden, dat dit jaar 150 jaar geleden afgeschaft werd. Apinti & Sambura wordt in Zoetermeer op 8 juli gespeeld in het Stadstheater.
Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen
Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!