In de aanloop naar de Keti Koti herdenking op 30 juni zijn er in Zoetermeer nog meer activiteiten rond het slavernijverleden. Woensdag 28 juni is er een debat en donderdag 29 juni een lezing, beide activiteiten zijn in het Stadshuis Forum.
In de commissiezaal van het Stadhuis wordt op woensdagavond 28 juni een debat gehouden over het slavernijverleden. Het debat, waarin ingegaan wordt op het vervolg op de excuses van Mark Rutte, is gratis toegankelijk.
Het thema van dit debat is: ‘Zijn er voldoende excuses gemaakt aan alle nazaten van de tot slaafgemaakten?’. Dagvoorzitter Jerrol Marten, directeur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA), zal ingaan op de vraag ‘hoe nu verder?’ Ook Diane Vlet, voorzitter van de Zoetermeerse Stichting Herdenking Slavernijverleden en Rabin Baldewsing,Nationaal
coördinator bestrijding discriminatie en racisme, zullen bij het debat aanwezig zijn.
Naast de groep nazaten van de Afrikaanse tot slaaf gemaakten zijn er nog twee groepen, die vaak vergeten worden. Het gaat hierbij om de inheemsen en de Marrons (weggelopen slaafgemaakten). Inheemsen worden op dit moment door Suriname niet erkend als de oorspronkelijke bewoners van Suriname, zij hebben vaak te maken met discriminatie en uitsluiting.
Datum en tijd: 28 juni 2023
Tijd: van 19:30 tot 21:30 uur
Locatie: Stadhuisplein 1, Commissiezaal
Toegang is gratis, aanmelden kan via https://www.bibliotheek-zoetermeer.nl/activiteiten/agenda/Debat-zijn-er-voldoende-excuses-gemaakt.html
Lezing historie slavernijverleden
Prof Dr. G.A.M Strijards geeft naar aanleiding van de herdenking 150 jaar afschaffing van de slavernij een historische voordracht met het thema ‘Nederland, de slavernij en het slavernijverbod’. De lezing is op donderdag 29 juni in Bibliotheek Forum Zoetermeer, van 19:00 tot 21:00 uur.
Tijdens deze voordracht zal Strijards de rol van Nederland tijdens en na de slavernij baseren op historische feiten, te kennen uit verdragsteksten, kaarten en reisverslagen. Hoe kwam de mensheid erbij om hun medemensen tot slaaf te maken en hun niet meer als mens te zien?
Nederland was een middelgrote koloniale mogendheid en had een significante rol in het tot slaaf maken van hun medemens. Was koloniseren überhaupt wel mogelijk zonder slaven? Hoe zag de Nederlandse slavenhandel eruit?Veel vrijgelaten slaven of hun nakomelingen werden vooraanstaande ondernemers, politici, geleerden en critici van het Westen. Ze publiceerden en wezen de Nederlanders op hun hypocrisie. De Surinaamse volksheld en leider van inheemsen Anton de Kom is hier een goed voorbeeld van.
Deelnemen
Deze historische voordracht vindt op 29 juni van 19:00 tot 21:00 plaats in de bibliotheek in het Forum. Deelname kost voor leden van de bibliotheek € 10,50, niet-leden betalen € 12,50. Aanmelden via: https://www.bibliotheek-zoetermeer.nl/activiteiten/agenda/Lezing-het-slavernijverleden-van-Nederland.html
Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.