Rapper Keesje, Staatssecretaris Van Ooijen, Marije Arnouts en fotografe Patricia Munster
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS), bezocht donderdag 28 september Zoetermeer voor de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid. In Zoetermeer besteedt de Community tegen Eenzaamheid al jaren veel aandacht aan dit onderwerp.
De Week tegen Eenzaamheid wil dit jaar vooral de aandacht vestigen op jongeren die eenzaam zijn. Het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt steeg in de afgelopen jaren van 39% naar 46%. Maarten van Ooijen sprak in het MAX Café in het Stadhuis-Forum met organisaties die zich bezig houden met het voorkomen en verminderen met eenzaamheid en met inwoners. Dit bezoek van de staatssecretaris is ook te zien op Tijd voor MAX, op donderdag 28 september.
Eenzaamheid is meer dan een rotgevoel. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid leidt tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Zeker als het gevoel van eenzaamheid sterk en langdurig aanhoudt.
In het Stadhuis-Forum stond de Videokast tegen Eenzaamheid waarin mensen hun eigen verhaal konden vertellen |
Rap-workshop in CKC
Yorick van Seggelen, ofwel Rapper Keesje, gaf in het CKC een rap-workshop aan de staatssecretaris. Rapper Keesje begeleidt rond de 300 jongeren per jaar met muziek en rappen, om hen te steunen en zich te laten ontwikkelen. “Ik ben geen prater, maar met muziek kan ik me wél uiten! Het is echt een uitlaatklep voor mijn problemen”, aldus één van de jongeren. Yorick van Seggelen heeft zelf ervaring met eenzaamheid en geeft tegenwoordig workshops in zijn studio aan jongeren die zich eenzaam voelen. ‘Muziek is een verbindende factor, en ik wil jongeren helpen die die verbinding nodig hebben. Rappen helpt om woorden te geven aan je gevoelens, en kan daardoor een manier zijn om moeilijke patronen te doorbrengen.’
Ook werd het boekje ‘Je bent niet alleen’ met persoonlijke, Zoetermeerse verhalen over eenzaamheid aan de staatssecretaris overhandigd door Marije Arnouts namens Wijck.
Eenzaamheid in Zoetermeer
In Zoetermeer wordt veel aandacht besteed aan het tegengaan van eenzaamheid. Daarvoor is de Zoetermeerse community tegen eenzaamheid opgericht. De community tegen eenzaamheid in Zoetermeer is een groot netwerk van 170 deelnemers van 80 organisaties die samen allerlei activiteiten en projecten rondom eenzaamheid uitvoeren. De community bestaat uit bedrijven, de gemeente, vrijwilligers en allerlei organisaties op het gebied van welzijn, zorg, sport, cultuur en levensbeschouwing.
Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat gevoelens van eenzaamheid onder jongeren sterk stijgt. Daarom is dit jaar in Zoetermeer extra aandacht voor eenzaamheid onder jongeren, met zaterdag het gratis festival Lets get Social op het Nicolaasplein.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!