Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze week: waar komt de naam De Balij vandaan?
De Balij is een jong bos. De eerste bomen zijn ruim voor de aanleg van de Floriade uit 1992 aangeplant. Dit Floriadebos is het oudste deel van De Balij. Het bos is later verder uitgebreid met onder andere beuken, eiken, essen en elzen. Het natuurgebied is in de loop der jaren verder uitgebreid met bos, open polder en moeras. De naam van het bos is terug te voeren tot het woord ’Balije’, een onderafdeling van de Ridders van Sint Jan. Zij leefden in deze regio in de 11e en 12e eeuw.
Het bos bestaat uit een natuurbos, een moerasbos, wandel- en fietspaden en een speelbos. Ook bevindt er zich een stadsboerderij aan de rand van De Balij. Samen met het Bieslandse Bos vormt De Balij een gestaag groeiend stukje 'groene long' van 15 kilometer lang tussen Zoetermeer en Delft. De Balij is 360 hectare groot.
De Boswachterij 'De Balij en Bieslandse Bos' maakt deel uit van de Randstadgroenstructuur, een groot aaneengesloten gebied binnen de Randstad, welke worden aangelegd om te voorkomen dat de steden aan elkaar groeien door woningbouw, industrie en glastuinbouw. Naast recreatie en natuurontwikkeling speelt ook houtproductie een rol.
Tachtig hectare van De Balij moet zich tot natuurbos gaan ontwikkelen. De natuur mag hier haar eigen gang gaan. Midden in het natuurbos ligt een woest, open gedeelte dat wordt bijgehouden door Gallowayrunderen.
In 2009 heeft De Balij een opknapbeurt gekregen en zijn veel onverharde paden voorzien van gravel. Ook is er een familiepad aangelegd van ongeveer 1,5 kilometer lang. Aan deze weg zijn bankjes geplaatst. In totaal zijn de paden uitgebreid met 5 kilometer wandel- en struinpaden.
Bron foto: Zoetermeer is de plek
Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar