Vuurwerk 2"Sommige tradities moet je in stand houden, anderen verdienen het om gemoderniseerd te worden," zei burgemeester Aboutaleb van Rotterdam over de vuurwerktraditie. Tijdens het Metropool-congres op 27 maart boden GroenLinks-fracties, waaronder Zoetermeer, een rapport aan over de afgelopen jaarwisseling aan de burgemeesters van Den Haag en Rotterdam.

Het onderzoek werd opgesteld naar aanleiding van de klachten die binnen kwamen op het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl dat werd geopend op initiatief van GroenLinks-fractievoorziters Arno Bonte (Rotterdam) en Davd Rietveld (Den Haag). Daar kwamen ruim 80.000 klachten binnen, waarvan 1066 uit Zoetermeer. Aboutaleb: "Het menselijk leed is niet te overzien, zoveel mensen die hun ogen zijn kwijtgeraakt. En dan gaat het niet alleen over illegaal vuurwerk: ook zwaar legaal vuurwerk is erg gevaarljk." Burgemeester Aboutaleb zet zich al jaren in voor een moderne vuurwerktraditie. In Rotterdam is er een groot Stadsvuurwerk waar inwoners naar toe gaan om te kijken. Ook burgemeester Van Aartsen (Den Haag) wil de overlast gaan aanpakken van met name illegaal vuurwerk.

Uit de hand

Fractievoorzitter Jakobien Groeneveld was namens GroenLinks Zoetermeer aanwezig bij de overhandiging van het rapport: "Ik ben het met Aboutaleb eens. Natuurlijk is vuurwerk mooi om naar te kijken en een traditie die moet blijven. Maar wij vinden dat het in Zoetermeer uit de hand is gelopen. Ik hoor zelfs van mensen dat ze met de jaarwisseling zorgen dat ze weg zijn uit Zoetermeer. Dat vind ik niet normaal meer. Het moet ook hier weer een feest worden, vandaar dat wij een stadsvuurwerk de leukste en beste oplossing vinden."

Meldpunt

De klachten uit Zoetermeer op Vuurwerkoverlast.nl gingen vooral over harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk waardoor mensen niet konden slapen en angstige huisdieren. Ook was er flinke schade aan gebouwen en de openbare ruimte. Naar aanleiding van schriftelijke vragen van de GroenLinks-fractie heeft het college aangegeven geen bijzondere maatregelen te willen nemen om de vuurwerkoverlast in Zoetermeer te willen oplossen. Zo is er geen sprake van een stadsvuurwerk, omdat de kosten te hoog zouden zijn. Wel wordt gekeken naar de aanpak van illegaal vuurwerk, maar dat was sowieso in breder verband al besloten door meer gemeenten. De fractie van GroenLinks blijft zich hard maken voor een feestelijk Oud en Nieuw in Zoetermeer voor mens en dier!

-advertenties-

-goede doel-