Schaliegas is slecht voor het klimaat, voor het milieu, voor het landschap en voor de veiligheid van mensen. In april van dit jaar heeft GroenLinks daarom het college gevraagd of het bereid is om Zoetermeer tot schaliegasvrije gemeente te verklaren. Er hebben zich al meer dan 45 gemeenten schaliegasvrij verklaard. GroenLinks wil dat Zoetermeer ook in dit rijtje komt te staan. De fractie is van mening dat dit past bij de ambitie om in de top 10 van duurzame gemeenten terecht te komen. Het college heeft echter aangegeven dat schaliegas niet valt onder de doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn.
Volgens GroenLinks lijkt het of het college de kop in het zand steekt met haar antwoord dat schaliegas niet binnen de duurzame ambitie valt. Het maakt een passieve en ongeïnteresseerde indruk . “Zoetermeer schaliegasvrij verklaren past goed bij de ambitie om in de top tien van duurzaamste gemeenten terecht te komen. Alleen omdat iets niet onder een bepaalde doelstelling valt, betekent dit niet dat het onbelangrijk is. De nadelen die aan schaliegas kleven zijn zo groot, dat het college er afstand van zou moeten nemen. We moeten niet blijven denken in oude patronen, we moeten onze blik op de toekomst richten en ons bezig gaan houden met schone en duurzame energiebronnen,” aldus tijdelijk fractievoorzitter Julia Williams.
Voorjaarsdebat
Om kracht te zetten bij deze woorden dient GroenLinks tijdens het Voorjaarsdebat van maandag 24 juni een motie in die het college opdraagt Zoetermeer uit te roepen tot een schaliegasvrije gemeente. Op deze manier hoopt GroenLinks op een meer actieve rol van het college in het verduurzamen van de stad. Klimaatneutraal in 2030? Schaliegas hoort daar niet bij.