Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met allerlei soorten vragen. Van seksualiteit tot huisvesting en studie – geen vraag is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP een keer in de maand een handige JIP TIP. Deze maand: Eenzaamheid.

12jpgIedereen voelt zich weleens eenzaam. Het kan lastig zijn om over eenzaamheid te praten. Wat een helpende gedachte kan zijn, is om te weten dat er veel jongeren zijn die eenzaam zijn en hulp zoeken. In Nederland voelen 200.000 jongeren zich alleen ( https://www.eenzamejongeren.com ).

Waarom heb ik geen vrienden of hoe komt het dat ik eenzaam ben? Dit zijn vragen die je zou kunnen hebben op het moment dat je gevoelens van eenzaamheid ervaart. Het is normaal dat je hier over nadenkt.

Het kan zijn dat je social contact gaat vermijden, waardoor je jezelf vaker alleen voelt. Ergens is het misschien ook fijn om jezelf te vermaken met bijvoorbeeld games of series. Toch hebben we allemaal behoefte aan echt contact. Om die reden is het op de lange termijn beter om ook in het echt af te spreken met leeftijdsgenoten.

Herken jij jezelf in bovenstaande of komt jouw gevoel van eenzaamheid ergens anders vandaan? Hieronder een aantal tips om je te helpen:

- Focus op mogelijkheden: Het helpt om te kijken naar wat er allemaal WEL mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het oppakken van een nieuwe (of oude) hobby. Wie weet kun je jezelf aanmelden bij een vereniging om nieuwe mensen te leren kennen. Stel jezelf eens de vraag; Wat zijn dingen waren waar ik eerder sociaal van kon opladen? Als je bijvoorbeeld van concerten hield, wat vond je daar leuk aan en hoe kan dat op dit (misschien op een andere manier) vorm gegeven in je leven nu?

- Kom in actie: Stel jij contact maken of praten met iemand steeds uit? Bedenk dan eens waarom het fijn kan zijn om dit wel te doen. Het sturen van een eerste email of app bericht kan helpen wanneer je het lastig vindt om iemand aan te spreken.

- Zoek contact: Face-to-face contact werkt beter dan alleen online contact. En online contacten zijn weer beter dan geen contacten. Zowel activiteiten als bijvoorbeeld sporten of het volgen van een cursus kunnen helpen om met eenzaamheid om te gaan. Daarbij is het goed om te onthouden dat wat voor jou werkt niet per se altijd voor de ander ook werkt.


Mocht je vragen hebben of niet weten waar je moet zijn als je je eenzaam voelt, bel, app, maak een afspraak of kom langs bij het JIP.

Wil je weten of jouw eenzaamheid een probleem is? Doe de test op https://www.eenzamejongeren.com en ontdek wat je eraan kunt doen.

Jip Zoetermeer:

Stadhuis Forum
Stadhuisplein 1
2711 BE Zoetermeer (ingang bibliotheek 2e etage)

Telefoon: 070 205 3500
WhatsApp: 06 15 888 955.
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Check www.jiphaaglanden.nl  voor meer informatie.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-