9. HPV wat is dat eigenlijkHet JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met allerlei soorten vragen. Van seksualiteit tot huisvesting en studie – geen vraag is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP een keer in de maand een handige JIP TIP. Deze maand: HPV, wat is dat eigenlijk?

 

ℹ️ HPV is een virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Bijna iedereen raakt ooit weleens besmet met dit virus, het komt dus heel veel voor. Soms ruimt je lichaam zelf het virus op, maar soms ook niet. Je loopt dan risico op verschillende soorten kanker, zoals baarmoederhalskanker of peniskanker, en nog veel meer.

💉 Het is dus belangrijk om jezelf te beschermen tegen HPV. Als je 10 jaar bent krijg je al een uitnodiging voor een HPV vaccinatie. Een HPV-vaccinatie beschermt jou voor 75 procent en zorgt ervoor dat jij het virus niet verder verspreidt als je met anderen seks hebt. Dit vaccin is voor jongens en meiden.

Misschien heb jij nooit een HPV vaccinatie gekregen, omdat je bijvoorbeeld op jouw 10e niet in Nederland woonde en er in jouw thuisland geen HPV vaccinatie was, of omdat je vanwege jouw ouders overtuiging geen HPV vaccin hoefde. Toch zijn er opties!

In 2023 kan je gratis bij de GGD alsnog jouw HPV vaccin halen als je onder de 27 jaar bent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging van de GGD via de post, maar je kunt ook online een afspraak maken. Heb je vragen over HPV? Neem dan contact op met de GGD. Zij kunnen jou alles vertellen over risico’s en over de vaccinatie tegen HPV.

 

Jip Zoetermeer:

Stadhuis Forum
Stadhuisplein 1
2711 BE Zoetermeer (ingang bibliotheek 2e etage)

Telefoon: 070 205 3500
WhatsApp: 06 15 888 955.
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Check www.jiphaaglanden.nl  voor meer informatie.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-