20130417 12543

Mariëtte van Leeuwen en Neyangela met de gouden sleutel

20130417 12507
Nabil (9 jr) en Malak (2 jr), krijgen een presentje van wethouder Edo Haan.
20130417 12533
Directeur Wiily van Riet (onder rechts) juicht als Mariëtte als eerste scoort.
20130417 12536
20130417 12540
20130417 12548
Mariëtte van Leeuwen, Wethouder van sport en onderwijs, mocht vandaag haar oude sport, het hockey, weer beoefenen. Zij speelde de hockeywedstrijd op het nieuwe schoolplein tegen wethouder Edo Haan, de winnaar kreeg de sleutel van de school!

Mariëtte liet zien een waardig wethouder van sport te zijn en omspeelde behendig haar tegenstanders. Samen met Neyangela opende zij de school en gaf daarmee het startsein voor een dag feest op de Jacobsvlinder.

Vlak na de kerstvakantie kregen de kinderen al in hun nieuwe school les, en konden zo ook even wennen aan de nieuwe naam van de school. Met de bouw van het geheel nieuwe schoolgebouw werd namelijk ook een nieuwe naam gekozen voor de Prins Bernhardschool, een naam die echt past bij de school. Na lang nadenken werd gekozen voor de naam ‘Jacobsvlinder’, een naam met veel symboliek. De vlinder staat symbool voor de ontwikkeling van het kind, dat aan het eind van de schoolperiode uitfladdert naar een nieuw leven. Jacob was zowel in het Oude Testament als in de Koran een aartsvader en staat voor de multiculturele identiteit van de school.

Bijzondere beeldende kunst siert het nieuwe schoolgebouw De Jacobsvlinder in de wijk Palenstein. De Spaanse kunstenaar Isao Llorens Ishikawa maakte gouden vlinders (Mariposas) die een prominente plek in en op de school kregen.

Vlinders op de ramen, vlinders op keramische tegels binnen in de school en vlinders op het dak. De vlinder staat symbool voor de ontwikkeling van het kind. De kunstenaar vertelt: “Voor mij roepen vlinders de gedachte op aan metamorfose, schoonheid en vrijheid; de metamorfose van de overgang van kind naar volwassene, de pracht van schoonheid en onschuld en de vrijheid van het uitvliegen wat onze kinderen in het leven uiteindelijk moeten doen. Een vlucht vlinders roept eveneens bij ons de gedachte op aan het collectief, aan gelijkwaardigheid en aan spiritualiteit. In symbolische zin is dit een zeer poëtisch thema dat ideaal is om een school te verbeelden.”

De Jacobsvlinder is een bestaande vlindersoort, met de kleuren rood en zwart. Deze kleuren komen op verschillende plaatsen terug in de school, zoals bijvoorbeeld in de ouderkamer. De ouderkamer heeft een prominente plaats in de school, omdat de Jacobsvlinder ouders zoveel mogelijk wil betrekken bij het onderwijs.

Kunst in Zoetermeer

De gemeente is initiatiefnemer van het kunstwerk van de school. Bovendien stimuleert en promoot de gemeente kunst in de stad. Kunst in de openbare ruimte verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt voor de kwaliteit en de beleving van onze leefomgeving, omdat er vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, de openbare ruimte en de toeschouwers.

-advertenties-

-goede doel-