De gemeenten krijgen vanuit de AWBZ per 2015 nieuwe taken. De belangrijkste hierin zijn individuele begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf. Uitgangspunt is dat gemeenten beter in staat zijn maatwerk, dichtbij onze inwoners te organiseren. De zes samenwerkende gemeenten in Haaglanden hebben besloten de inkoop van de zorg en ondersteuning in nauw overleg met de zorginstellingen te regelen. Op 15 april was de officiële aftrap van dit gezamenlijke traject, bij Dekker Sport in Zoetermeer.

Zo’n 200 zorginstellingen en -organisaties op het gebied van welzijn, beschut werken en eerstelijns zorg waren bij de startbijeenkomst aanwezig. Daarnaast waren de wethouders (Zorg en Welzijn) van de zes samenwerkende gemeenten in Haaglanden aanwezig: Gregor Rensen en Saskia Bruines (Leidschendam-Voorburg), Inge Nieuwenhuizen (Voorschoten), Fatma Koşer Kaya (Wassenaar), Bert van Alphen (Pijnacker-Nootdorp), Klaasjan de Jong (Zoetermeer) en Ruud Braak (Lansingerland).

Slim samenwerken

JongKde-CDA89“De grote opkomst onderstreept het belang dat wij hechten aan kwalitatief goede en betaalbare zorg voor onze inwoners en cliënten”, zei wethouder De Jong tijdens zijn openingstoespraak namens de bestuurders. “We moeten er immers samen voor zorgen dat onze inwoners ook per 2015 kunnen rekenen op de noodzakelijke zorg en ondersteuning. Door slim samen te werken en nieuwe werkwijzen en arrangementen samen te stellen, kunnen we ondanks de bezuinigingen een houdbaar stelsel realiseren. Bij deze nieuwe arrangementen is het nodig de samenwerking op te zoeken met bijvoorbeeld welzijnsinstellingen, de eerstelijns zorg en meer een beroep te doen op vrijwilligers en informele zorg. Vandaar dat we in de volle breedte organisaties voor deze aftrap hebben uitgenodigd.”

Transparant en flexibel

Uitgangspunt om samen het proces van inkoop in te gaan, is ook dat we het (administratief) simpeler gaan maken voor zowel zorginstellingen als cliënten. De transparante samenwerking tussen gemeenten en zorginstellingen maakt het bovendien mogelijk om optimaal gebruik te maken van de kennis van de zorginstellingen, en om afspraken tussentijds bij te stellen. Die flexibiliteit is nodig omdat ook landelijk de afspraken nog continu in beweging zijn. Per 2015 moet er in elk geval een netwerk van zorgaanbieders staan die onder regie van de gemeenten zorgen voor continuering van zorg en ondersteuning aan inwoners die dat nodig hebben. De bijeenkomst op 15 april was hiertoe een succesvolle aanzet.

-advertenties-

-goede doel-