Den Haag19de eeuw pers‘Stadse dieren’ in het Stadsmuseum Zoetermeer is een leuke familietentoonstelling over dieren. Mooie, opmerkelijke, grappige en interessante voorwerpen en schilderijen vertellen het verhaal van het dierenleven in de stad door de eeuwen heen. Tijdens de Kerstvakantie kunnen kinderen van 6-12 jaar gratis een leuke speurtocht door de tentoonstelling en een audiotour met dierenverhalen doen.

Op de tentoonstelling is een bonte verzameling voorwerpen te bewonderen. De voorwerpen komen uit drie vooraanstaande musea in de Randstad: het Haags Historisch Museum, Museum Rotterdam en het Stadsmuseum Zoetermeer. Elk voorwerp vertelt een eigen verhaal, aangevuld met beelden, interessante weetjes en amusante anekdotes. Elk voorwerp en elk verhaal draagt bij aan het grotere verhaal: het verhaal van de drie steden in beweging.

Vroeger waren er veel meer dieren op straat: van paarden die koetsen en karren voorttrokken en koeien op weg naar het slachthuis tot afval etende ooievaars op de vismarkten. Tot halverwege de vorige eeuw waren er ook veel hondenkarren op straat te zien. Wie zich geen paard en wagen kon veroorloven, was voor het vervoer van goederen aangewezen op de hondenkar. Pas in 1963 werd het gebruik ervan verboden. Op de tentoonstelling prijkt een zeldzaam exemplaar uit Zoetermeer, vlak naast het beroemde schilderij ‘Ezeltje rijden’ van Isaac Israëls. Uit Rotterdam is een collectie ‘gruwelmode’ te bewonderen, een benaming uit 1892 voor de hoeden en corsages gemaakt van complete vogels. Deze ‘mode’ stond aan de wieg van het ontstaan van de Dierenbescherming en de Vogelbescherming.

De tentoonstelling is leuk voor jong en oud, dierenliefhebber of niet. Tijdens de Kerstvakantie (20 december t/m 4 januari) is de speurtocht ‘Speuren naar Stadse dieren’ gratis voor kinderen van 6-12 jaar. Via de audiotour maken ze onder andere kennis met een mopperende mol, een vogelspin met heimwee en een luie kat.

Het museum is Eerste en Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

      

Stadse dieren

Gratis speurtocht en audiotour voor kinderen tijdens de Kerstvakantie

Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, 2712 AB Zoetermeer, tel. 079-3164735

Open: di t/m vrij: 10.00 – 16.00 uur, za en zo: 13.00 – 17.00 uur, Eerste en Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Toegangsprijs: € 3,00, kinderen t/m 12 jaar, MJK, ICOM, CJP gratis

-advertenties-

-goede doel-