jeugdconf2

Woensdag 6 februari werd in het Erasmus College voor de 4e maal een jeugdconferentie georganiseerd. Deze conferentie is een vervolg op de succesvolle reeks van voorgaande jaren. Het thema van de jeugdconferentie 2013 was ‘allemaal opvoeders; verbinding van zorg in Zoetermeer’. De conferentie wordt georganiseerd door Meerpunt (het Centrum voor Jeugd en Gezin in Zoetermeer) samen met haar partners, waaronder het Samenwerkingsverband passend onderwijs primair onderwijs.

De conferentie was een succes met hoge opkomst, met de inschrijving van ruim driehonderd ouders, vertegenwoordigers uit scholen en uit de zorginstellingen waren de jeugdconferentie en de workshops volledig bezet.

Tijdens de conferentie gingen ouders en professionals die betrokken zijn bij de zorg rondom ouders en jongeren in Zoetermeer met elkaar in gesprek. In vier workshops ontvingen zij informatie en inspiratie voor hun aandeel in de zorg voor kinderen in de stad. De workshopthema’s waren onder andere: huiselijk geweld en kindermishandeling, Hoe samen omgaan met moeilijk gedrag?

jeugdconf jeugdconf3
Medewerkers van het Meerpunt gaven informatie bij hun stand

De conferentie werd geopend door Mariëtte van Leeuwen (wethouder Jeugd), waarna de deelnemers konden genieten van een lekker buffet om vervolgens met de workshops aan de slag te gaan. Micha de Winter (hoogleraar in de pedagogiek van de Universiteit Utrecht) eindigde de conferentie met een lezing over de rol van de opvoeding in de hedendaagse maatschappij.

Micha de Winter is ook bekend van projecten waarbij alle burgers met elkaar een verantwoordelijkheid hebben voor het opvoeden van de jeugd in de stad. Volgens de Winter is opvoeding grondig veranderd, vroeger was opvoeding vooral bedoeld om kinderen zo goed mogelijk in te passen in de leefstijl van de ouders. Wat het kind daar zelf van vond, was niet belangrijk. Dit is radicaal veranderd!

Micha de Winter: “Wij zien opvoeden niet meer als het inpassen van het kind aan de leefstijl van de ouders. Nee, de individuele behoeften van het kind staan centraal. Wij willen dat het kind gelukkig wordt, goed in zijn vel zit. Probleem is dat individualisering van opvoeding tegen zijn eigen grenzen aan loopt. Wij zien opvoeding als iets individueels. Wij richten ons op het individu in de opvoeding, maar opvoeding is geen individuele activiteit!! Kinderen zijn ook burgers van de samenleving, het gaat niet alleen om individueel geluk. Opvoeden is per definitie strijd. Het gaat om vrijheid en grenzen stellen. Mensen die nooit de strijd aangaan, voeden niet op!”

Hoogleraar de Winter besloot zijn lezing met de woorden: “Tot slot: Opvoeden is een gemeenschapstaak!!”

-advertenties-

-goede doel-