In de opgelaaide discussie over piraterij rondom e-books bieden bibliotheken nu een legaal alternatief. Voor de ca. 4 miljoen leden die e-books willen lezen via de Bibliotheek wordt een vergoeding betaald aan de uitgevers, die op hun beurt deze inkomsten delen met de auteurs. Onlangs werd bekend dat in Nederland het aantal mensen dat illegaal aangeboden e-books downloadt stijgt ten opzichte van een jaar geleden. Slechts voor 10% van de e-books wordt betaald tegenover 12% vorig jaar, zo blijkt uit een onderzoek van GfK. Naar schatting circuleren in Nederland 128 miljoen illegaal aangeboden e-books op e-readers en tablets.
Het nieuwe uitleenmodel van de Bibliotheek, waarmee op één moment meer gebruikers hetzelfde e-book kunnen lezen (one copy, multiple use) is internationaal vernieuwend. Bovendien profiteert de gehele boekenbranche hiervan. Lezen wordt gestimuleerd en het is een eerlijk verdienmodel voor alle betrokkenen. Ook voor de boekhandel, omdat bibliotheken direct en indirect het aanschaffen van e-books en boeken stimuleren. Uit onderzoek (USA) is bekend dat ‘veel-lezers’ die lid zijn van de bibliotheek, twee van de drie boeken lenen en één kopen, ook in het digitale domein.
Het lezen van e-books van de Bibliotheek is gebruikersvriendelijk, betaalbaar én betrouwbaar. Na het aanmaken van een webaccount met je lidmaatschapsnummer kun je het e-book ‘ophalen’ en je boekenplank vullen (tot 5 titels tegelijkertijd) en lezen waar je maar wilt (dus ook offline). Daarmee voorziet de Bibliotheek in Nederland reeds in belangrijke mate in het veelgevraagde ‘Spotify-model’ voor e-books.
Diederik van Leeuwen, directeur van Stichting Bibliotheek.nl (BNL): “Dit is het maatschappelijk antwoord van de Bibliotheek in het digitale domein. Bibliotheken pakken hun rol en faciliteren het lezen van e-books voor een groot publiek én alle partijen kunnen hun brood verdienen. Dat is ook voor bibliotheken van groot belang. Het goede nieuws is dat er heel veel gelezen wordt in Nederland.”