Deze zomer vindt u verschillende jeugdinterviews op de site, vandaag vertelt Lysette over haar sport atletiek.

lysette

Lysette Wanders, 18 jaar

Atletiek bij Ilion

Hoe lang train je al:

Ik train al 12 jaar atletiek! De laatste tijd is het aantal uur trainen heel erg afgenomen vanwege school en het wisselen van onderdeel. Eerst was het 4 keer in de week 1,5 tot 2 uur, totaal een uur of 10. Nu train ik alleen nog op de maandag, ongeveer 3 uur.

Eerst heb ik dan werptraining met Gijs Lookman, mijn trainer: discus, speer en kogel, daarna algemene training met een loopgedeelte, buikspieren en een specifiek gedeelte, gericht op 1 onderdeel zoals bv kracht.

Ik ben begonnen met de meerkamp, dat was mijn grote droom, maar dat ging mis omdat ik mijn ruggenwervel brak. Ik heb 6 maanden stil gezeten en veel therapie gehad, intussen is het weer heel stabiel doordat er veel spierweefsel omheen zit. Ik heb er gelukkig nauwelijks meer last van, maar kon niet verder met de meerkamp.

Ik heb bijna 3 jaar getraind op polsstokhoogspringen, daar ben ik mee gestopt omdat mijn trainer weg ging. Nu ben ik alweer ongeveer een jaar bezig met werpen, dit past eigenlijk ook wel het beste  bij mij.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Ik heb wel eens meegedaan aan NK, maar de druk van dit soort wedstrijden vind ik te hoog, dan presteer ik ook ver onder mijn niveau. Wedstrijden vind ik vooral leuk in verenigingsverband, zoals het Kogel-Discus Circuit. Dit is een reeks van 4 wedstrijden, met alleen maar kogel en discus, verdeeld over Lisse en Leiden. Daarbij worden alle meters die je gooit en stoot bij elkaar opgeteld. Voor een werper is dat wel een heel leuke wedstrijd.

Aan deze wedstrijd doet ons hele gezin aan mee, dat is wel bijzonder: mijn vader, moeder en zusje zijn allemaal actief in het werpen.

Wat wil je bereiken?

Graag op mijn oude doel terugkomen van voor mijn blessure, ik ben nog niet helemaal terug gekomen. Ik wil met discus naar de 30 meter werpen en met kogel 12 meter stoten. Dat is te doen, misschien zelfs wel dit seizoen!

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?

Het leukste vind ik de band met mensen die net zo fanatiek zijn. In het werpen zie je veel mensen die het al heel lang doen, de meeste werpers beginnen als ze jong zijn. De meeste van mijn trainingsmaatjes ken ik dan ook al heel lang.

Het is ook heel leuk omdat er heel veel variatie in zit, je gebruikt veel verschillende spieren. Zo train je op sprongkracht, buikspieren voor stabiliteit en ga je het krachthonk in voor schouders en armen.

Wat is belangrijk in jouw sport?

Motivatie en doorzettingsvermogen, mensen die dit niet hebben stoppen vaak al heel snel.

Wie is jouw voorbeeld?

Nadine Broers, omdat zij ondanks blessureleed nog steeds doet waar zij goed in is en waar zij van houdt. Dat vind ik mooi om te zien. Ik heb ook oude werpschoenen van haar, die zij op de olympische spelen heeft gedragen. Pelle Rietveld was haar trainer en is ook mijn trainer geweest toen ik pupil was, via hem kreeg ik die schoenen!

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

Ik was een echte brokkenpiloot als pupil, binnen een paar minuten kon ik al een bloedneus hebben, mijn enkel gekneusd en mijn teen gestoten, maar ook heb ik veel lol gehad tijdens de trainingen en bijvoorbeeld op kamp.

Bij een trainingskamp in Renesse hebben we op het strand tikkertje gedaan in het donker ’s nachts. Ik ben nachtblind dus liep prompt de zee in. Ik was toen ongeveer 10 jr. Op dat kamp was ik ook een keer zo moe dat niemand me meer wakker kon krijgen en ze met toeters naast me hebben staan roepen, maar ik sliep gewoon door! Ik werd pas wakker toen het stil werd en de trainster heel zacht mijn naam riep.

In 2008 zijn we Nederlands kampioen estafette geworden met de Pendel estafette, dat is een team van 10 mensen die allemaal na elkaar lopen. Geweldig om dan op het podium te staan en het Nederlands volkslied te horen, dan voel je net de koningin. Ik was toen 8 jaar en dat heeft wel grote indruk op me gemaakt.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Ik werk nu bij de gemeente , maar ga straks een hbo opleiding volgen in dieren, paraveterinair. Veel tijd voor andere hobby’s is er dus niet.



-goede doel-