Daniel Brant SerendipityDe hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugd sportinterviews! Vandaag vertelt Daniel Brant over zijn sport WinterGuard.

Naam Daniel Brant
Leeftijd 13 jaar
Sport + vereniging ColorGuard en WinterGuard bij Serendipity

Hoe zijn ColorGuard en WinterGuard ontstaan?

In Amerika liepen Amerikaanse militaire korpsen met een vlaggenwacht vooraan in een optocht. De vlaggenwacht bestond uit diverse vlaggen zoals de Amerikaanse, de statenvlag, de regiment vlag en soms nog veel meer. Dit groepje werd dan weer begeleid door een militair met een geweer en een sabel. Iemand heeft toen gedacht: “Dat kan leuker” en verving al die officiële vlaggen door gekleurde vlaggen en zette deze groep voor een ‘gewone’ muziekvereniging. In het begin werden daar alleen maar strakke bewegingen mee gemaakt maar in de loop der tijd werd alles wat losser en kwamen er ook meer lichaamsbewegingen bij. Dat is ColorGuard. Als in de winter de muzikanten moesten oefenen, hadden de vlaggendragers niets te doen. Toen is bedacht dat de muzikanten in een hal moesten spelen en konden de vlaggendragers mee naar binnen en konden ze altijd oefenen. Zo is WinterGuard geboren. In Amerika zijn de wedstrijden – contests - echt heel groot.

Dit is overgewaaid naar Nederland. Hier worden de wedstrijden georganiseerd door Color Guard Nederland (CGN). De eerste contest was op 3 mei 1980 in Huizen. Er deden 3 teams aan mee. Sinds 1986 worden er themashows gemaakt. Elk team moet dan een show maken met hetzelfde thema.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met WinterGuard?

Op school hebben we een keer een proefles gehad met gym in 2015/2016 en toen was ik eigenlijk verkocht. Ik wist het zeker: Dit wil ik doen. We kregen een flyer mee en gingen we naar Serendipity. Ik ben niet meer weggegaan. Ik zat eerst op korfbal, maar dat was het gewoon niet voor mij. Ik word soms wel raar aangekeken omdat ik in mijn groep de enige jongen ben. Maar bij wedstrijden is dat niet het geval. Er komen wel steeds meer jongens bij. Bij Sensation zitten er nu 3. Maar het merendeel is toch meisje. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt. Ik zit gewoon in dezelfde kleedkamer.

 

Hoe lang train je al?

In oktober dit jaar doe ik het al 4 jaar. In mijn eerste seizoen – ik was net lid – mocht ik gelijk al aan de show meedoen. In december was de try-out. Dus dat was flink aanpoten voor me om de show te leren.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?:

We trainen 1x per week, 3 uur lang op woensdag. Dan werken we aan onze techniek. En als we trainen voor de show ook nog 1x in de 2 weken extra op donderdag of zaterdag. En daarnaast natuurlijk op de vloer waar we de show neer moeten zetten. Daar zie je dan waar je moet staan, waar de decorstukken staan en waar je je spullen moet neerleggen.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Vanaf het begin dat ik lid ben geworden van Serendipity doe ik al mee aan wedstrijden. Tijdens een wedstrijd maken we gebruik van gebruik van een vlag, een sabel (sabre) en een geweer (rifle). Een show wordt beoordeeld door een jury. Dit zijn 6 mensen. Zij kijken naar je lichaamsbeweging en het gebruik van je vlag, sabre of rifle. Ook hoe de show er in totaal uitziet is belangrijk, de presentatie.

Per seizoen schrijven de trainers een show voor de verschillende groepen en die studeren we dan in. We beginnen in september met oefenen. Een team bestaat uit minimaal 6 mensen. Tijdens een seizoen bestaat je team uit dezelfde mensen. De show wordt in de loop van het seizoen ook nog aangepast op basis van het jurycommentaar. Een seizoen bestaat uit 6 wedstrijden en daarna heb je de Finals in Eindhoven in maart. Je mag aan de Finals meedoen als je minimaal 3 wedstrijden hebt gedaan. In de ochtend heb je dan de Prelims. Hiervoor kun je ook weer punten halen. En op basis van die punten wordt bepaald of je aan het avondgedeelte mag deelnemen. In onze klasse mogen de beste 8 door. De winnaar daarvan mag zich Nederlands kampioen noemen.

De wedstrijden hebben verschillende klassen:
- kids class
- cadet class
- junior class
- regionale-A-class
- A class
- open class

Er is ook nog een World class, maar daar zitten wij niet in. In Nederland zijn geen verenigingen in die klasse. The Pride en Sensation in Nederland zitten in de open class. Zij gaan om beurten naar de WK in Amerika. Sensation is zelfs een keer derde van de wereld geworden.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Dat we afgelopen seizoen naar het avondgedeelte van de Finals mochten in de A klasse. Vorig jaar waren we op 0,6 punt niet door. Dat was heel zuur. Dat is ook het lastige met een jurysport. Ze beoordelen op ‘general effect’ (presentatie, overall uiterlijk), ‘movement’ (beweging) en ‘equipment’ (techniek, materiaal). De juryleden beoordelen elk hun eigen onderdeel en dat gedurende het hele seizoen. Bij de Finals hadden ze het toen ineens omgedraaid. Dan krijg je een ander juryrapport. Wat de een vindt, vindt de ander niet. Er is ook wel sprake van een gunfactor. En we kregen toen 6 strafpunten omdat we in onze show glitters hadden gebruikt en de vloer niet op tijd schoon kregen voor de volgende groep.

 

Wat wil je bereiken?

Ik wil heel graag een keer meedoen aan de WK in Amerika. Dat betekent dat ik naar Sensation of naar The Pride moet. Ik wil graag naar Sensation. Hun open klasse zit in Hoevelaken. En anders zou je echt naar Amerika moeten en daar gaan studeren. Daar krijg je op je high school gewoon het keuzevak WinterGuard.

 

Attributen Winterguard

Wat vind je het leukst aan jouw sport?

Het leukst vind ik de techniek van het gooien met mijn zwaard en sabel. Het minst leuke vind ik het dansen. Anders was ik wel op dansen gegaan.

 

Wat is belangrijk in jouw sport?

Belangrijk is eigenlijk het totaalplaatje. De shows draaien om de techniek en de presentatie. En zelfs het afbouwen en opruimen wordt beoordeeld door de jury. Dus eigenlijk is alles belangrijk.

 

Wie is jouw voorbeeld?

Sensation is wel mijn voorbeeld. Daar wil ik graag naar toe. En als persoon….vorig jaar heb ik een workshop gevolgd bij Robert Strobos. Die was ontzettend leuk. Hij is een danser uit Zevenhuizen die heeft gedanst bij een showband in Dallas. Dus hij heeft het echt gemaakt in deze sport. En ook Tenzing Slagter van Sensation is iemand waar ik veel van kan leren.

 

Wat is de hoogst haalbare wedstrijd in jouw sport? Zou jij er zelf aan mee willen doen?

Meedoen aan de WK in Amerika. Dit is de hoogste titel die je kunt halen. Dan zit je in de World klasse. In Nederland is het hoogste de Open klasse en dan moet je naar Sensation of The Pride. Of we moeten met Serendipity steeds promoveren op basis van ons puntenaantal.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

Ik heb wel een keer meegemaakt dat iemand de sabel buiten het veld gooide. Maar hij gooide hem over de lijn van de vloer. Als je hem dan pakt, krijg je strafpunten, want alles moet binnen de lijnen blijven. Iemand die commentaar geeft bij wedstrijden zei toen: “Hé, pas je wel op! Straks moet ik nog een helm op!” Maar er zijn ook wel eens vervelende dingen gebeurd. Een meisje bij The Pride was aan het intrainen met haar rifle en ze ving hem op haar hoofd. Toen had ze een gat in haar hoofd. Die rifles zijn behoorlijk zwaar. En een meisje uit onze groep heeft een hersenschudding opgelopen door een rifle. We hadden het thema ‘De Zee’ en een doek dat bewoog als de golven van de zee was net even iets eerder of later dan dat ze haar rifle kon vangen en die kwam toen ook op haar hoofd.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Naast Serendipity vind ik gamen erg leuk. Ik speel Minecraft en dat soort spellen. Die speel ik op mijn computer, die is speciaal opgevoerd om goed te kunnen gamen.

Klik op de link om het filmpje van hun show te bekijken. De Zee van Serendipity WinterGuard

 

Tekst door: Marije Ronteltap

-goede doel-