20210719 25739 copyAnouchka Van Haaren, 16 jaar
Trampolinespringen bij Pro Patria

De hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugd sportinterviews! Vandaag vertelt Anouchka Van Haaren over haar sport trampolinespringen.

 

Anouchka 1Hoe lang train je al?
Begin 2013 ben ik begonnen met trampolinespringen, maar ik trainde al vanaf ongeveer 4 jaar turnen. Na twee jaar ben ik toen gestopt met turnen, omdat het aantal trainingsuren te veel werd.

Hoe vaak train je per week?
Normaal gesproken 5 keer in de week, in totaal 11,5 uur. Dat is het springen zelf, maar ook warming up, kracht en lenigheid.

Doe je mee aan wedstrijden?
Ik doe individueel wedstrijden, en synchroon met een partner en teamwedstrijden. Bij een teamwedstrijd zit je met 4 springers in een team en spring je allemaal je eigen oefening. De scores worden dan bij elkaar opgeteld. Individueel en synchroon is op leeftijd en mannen en vrouwen apart, teamwedstrijden is alle leeftijden door elkaar en dan mogen er ook jongens in je team zitten.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

20210719 25718De mooiste prestatie vond ik een internationale wedstrijd in Tsjechië in 2019, daar werd ik vijfde. Het was mijn eerste wedstrijd echt ver weg en de tegenstanders waren best wel sterk.
Mijn hoogste medailles heb ik behaald op het Nederlands Kampioenschap, daar heb ik drie keer goud en drie keer zilver behaald, bij individueel, synchroon en teams. Mijn laatste wedstrijd was het toernooi in Tsjechië in 2019, door corona hebben we lang stil gestaan. Maar in november ga ik naar het jeugd-WK in Baku, Azerbeidjan. Ik heb me hiervoor gekwalificeerd tijdens een trainingsweekend in Den Bosch, daar besliste een jury wie er goed genoeg was om mee te gaan naar Baku. Twee weken voor de kwalificatie kon ik niet trainen omdat ik op mijn hoofd was gevallen, maar ik was gelukkig net op tijd weer fit genoeg om mee te doen!
In mijn leeftijdsklasse mogen er 4 springers mee naar het jeugd-WK.

Wat wil je bereiken?
Het hoogste is de Olympische Spelen, dat lijkt me wel heel gaaf, maar ik weet niet of dat haalbaar is. Mijn doel is nu om op EK’s en WK’s te springen.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Je hebt in een oefening een paar vaste sprongen die er in moeten zitten en daarnaast kies je nog een paar sprongen die je goed kan. Mijn favoriete sprong is de dubbel anderhalf gehoekt. Dat is een dubbel voorover salto in gehoekte houding en aan het eind maak je anderhalve draai.
Tijdens het oefenen kan je met een gordel trainen, of de sprong maken in de blokkenbak. Zo kun je een sprong die je niet zo goed kan veilig oefenen. Ik kies meestal voor de blokkenbak, daar kan je goed en veilig in vallen!

 

Wat is belangrijk in jouw sport?
20210719 25747Je moet 10 sprongen achter elkaar maken, de jury geeft dan punten voor de hoogte, de moeilijkheid van de sprongen, de netheid en de verplaatsing. Als je bijvoorbeeld niet precies in het midden van de trampoline landt krijg je aftrek. Elke sprong heeft een vaste moeilijkheidswaarde, dat is al het begin van je punten. Ik heb nog geen diploma voor jureren, dat ga ik misschien doen als ik gestopt ben met springen. Maar ik kan natuurlijk wel sprongen beoordelen.
Je moet de techniek van het springen echt goed doorhebben, goed afzetten bijvoorbeeld. Alleen maar kracht is niet genoeg, je moet het wel technisch goed doen.
Bij een wedstrijd bereid ik me voor door de oefening in mijn hoofd te visualiseren. Daarna kan ik het op de trampoline uitvoeren.

Wie is jouw voorbeeld?
Bij Pro Patria zijn er niet heel veel mensen die op mijn niveau springen, dat is wel jammer. Anzhela Bladtceva van Rusland vind ik echt heel goed springen, zij komt ook naar het WK dus daar kan ik haar een keer in het echt zien springen. Tot nu toe heb ik alleen nog maar filmpjes van haar gezien. Ze zit in mijn leeftijdscategorie, dus we zijn straks tegenstanders!

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Tsjechië! Dat was wel heel gaaf, drie dagen met sporters in een huisje, de hele beleving eromheen was geweldig. Je ziet elkaar dan ook buiten de sport, kan een spelletje spelen, samen eten. En natuurlijk ook samen naar de wedstrijden.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ik vind hardlopen wel leuk, maar dat is niet goed samen met springen. Dan train je de spieren die voor de lange duur zijn en voor trampoline heb je juist heel explosieve kracht nodig. Ik geef ook les bij Pro Patria dat vind ik ook superleuk. Daarnaast ben ik ook heel creatief, maar daar kom ik vaak niet aan toe, mijn dag bestaat vooral uit school en trainen!

 

Jeugd-WK

Voor het jeugd-WK heb ik heel veel geld nodig, want we moeten alles zelf betalen. Ik heb minimaal 2500 euro nodig, voor het hotel, de reis, kleding. Daarom ben ik een crowdfunding actie gestart op www.doneeractie.nl/wagc-baku-anouchka/
En ik ga activiteiten doen om geld bij elkaar te krijgen, zo ga ik een clinic geven bij trampolinespringen en ik ga armbandjes verkopen die ik zelf gemaakt heb.

Tekst: Rita Soutendijk

Kijk voor meer sportnieuws op onze sportpagina: sportnieuws of op het overzicht sportevenementen

Zelf sporten? Zie ons overzicht sportaanbieders en alle sportcursussen op een rij.

 

-goede doel-