FB IMG 1465661234664Shaun Smith, 11jaar

Voetbal, Ado jeugdopleiding

Hoe lang train je al:

Nu drie jaar bij Ado en ik heb gehoord dat ik door ben naar het vierde jaar, dus ga sowieso nog een jaar door! Mijn trainer wordt volgend seizoen Martijn, dat vind ik wel heel leuk! Voordat ik bij Ado zat heb ik een jaar bij DSO gespeeld, toen was ik 7.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?:

Eigenlijk sport ik per week 5 keer, met de wedstrijd op zaterdag erbij. De training duurt 1,5 uur.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

FB IMG 1465661260521Ja! Bij Ado spelen we vaak twin-games, dan speel je met 7 veldspelers en 1 keeper. Het normale wedstrijdveld wordt in twee verdeeld en op die twee velden speel je dan tegen een ander team dat ook in twee groepen verdeeld is. Na een half uur draaien de teams door. Dit heeft Johan Cruijff bedacht, om de jonge spelers meer balbezit te geven. Het is niet altijd even leuk, maar je wordt er wel snel beter van.

Je verliest snel de bal doordat je op een hele kleine ruimte speelt. Dus als je de bal hebt moet je meteen goed kijken naar wie je hem doorspeelt en waar de ruimte is. Op een groot veld heb je daar meer tijd voor omdat iedereen verder uit elkaar staat.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Ik werd kampioen in het Kyocera stadion bij het Kampioenschap E1, onder 10 jaar. Het was heel spannend, we werden eigenlijk vooral kampioen door onze keeper die heel erg goed was! De tegenpartij had drie kansen en die werden allemaal tegengehouden door Sem, onze keeper. Ik had zelf een hele mooie kans maar niet gescoord in die wedstrijd. Ik scoorde wel met een kopbal in de halve finale!

Het is ook heel leuk om tegen internationale teams in het buitenland te spelen. We speelden bijvoorbeeld tegen teams uit België helaas verloren we toen de finale tegen Anderlecht. Zij spelen vaak veel feller dan Nederlandse teams! Zij gaan er echt hard tegenaan, spelen elke wedstrijd alsof het de finale is.

 

Wat wil je bereiken?
Ik wil bereiken dat ik later een hele goede voetballer wordt bij Ado, iemand die goed overzicht heeft over het spel. Ik ben een aanvallende middenvelder, maar zie ook heel goed het overzicht. Als ik iemand zie die in een betere positie staat dan speel ik de bal door. Het doel is om steeds beter te worden en jezelf te ontwikkelen.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Dat het een teamsport is. Je wordt samen kampioen en kan ook als groep samen er naar toe werken. We zijn met z’n allen 1 team. Wat een beetje moeilijk is is dat je elk jaar in mei hoort of je door bent naar het volgende jaar, soms moeten er dan vrienden weg dat is niet zo leuk! Twee spelers waar ik al drie jaar mee speelde moesten dit jaar weg, dat vond ik heel jammer.

 

Wat is belangrijk in jouw sport?

Een team blijven, dat je er voor elkaar bent. Naast het spel moet je ook lol kunnen hebben met elkaar en geen ruzie maken. Iedereen heeft hetzelfde doel, dat maakt het heel leuk en gezellig. Overzicht en techniek is in het voetbal heel belangrijk, als je dat kan gaat het wel goed! Je moet de juiste keuzes maken. We zijn allemaal goed in het team, dus om er bovenuit te steken moet je echt goed je best doen.

 

Wie is jouw voorbeeld?
Ik heb er meerdere, maar ik denk toch Müller, uit Duitsland. Ik vind hem zo’n goede speler omdat hij goed overzicht heeft en ook heel goed een kans kan afmaken en scoren. Hij speelt bij Bayern München. Ik heb ook een atletiek idool, dat is Usain Bolt. Hij heeft niet de allerbest techniek maar is toch supersnel!

Ik trainde eerst ook bij Ilion. Atletiek is ook goed voor je lichaam. Ik hou zelf het meest van sprinten, ik ben de snelste van het team. Bij Ado hebben we ook veel sprint training.

 

Is jouw sport ook op de Olympische Spelen?

Voetbal is ook bij de Olympische Spelen, maar ik weet niet of Nederland dit jaar mee doet. Ik ga natuurlijk wel kijken op televisie!

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Afgelopen maand ben ik naar Duitsland geweest voor een toernooi, en we logeerden in een gastgezin. Zij hadden kinderen waarmee we samen trainden maar ook uit eten gingen enz. In een restaurant gingen we samen met al die Duitse kinderen spelen. Soms was het wel even lastig om hen te verstaan, maar met wat Engels en handen en voeten kwamen we er wel uit.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ik zoek graag dingen op op internet, daar leer je ook weer van! Maar verder heb ik niet heel veel tijd voor andere hobby’s!

 

U vindt alle jeugdinterviews terug via: www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

-goede doel-