Na een oproep van vorig jaar, meldden bewoners in totaal 16 locaties aan als ‘eng of onveilig’. Daarvan heeft de gemeente er inmiddels een aantal opgeknapt. Patrick van Domburg (wethouder Lokale Veiligheid): ‘Ik vind het belangrijk dat Zoetermeerders zich veilig voelen in hun stad. Zowel overdag als ’s avonds laat. Door jaarlijks de stille en enge plekken in de stad op te knappen, wil de gemeente bijdragen aan dat veiligheidsgevoel.’ Ook dit jaar kunnen inwoners stille en enge plekken melden via telefoon 14 079. Inmiddels zijn er voor dit jaar al 14 meldingen binnengekomen. 7 stille en enge plekken worden aangepakt en 2 plekken worden meegenomen met het regulier onderhoud. De resterende vijf plekken kan de gemeente niet aanpakken omdat dit in strijd is met het beleid openbare verlichting of omdat het gaat om particulier eigendom.

GroenLinks: aanpak ‘enge plekken’ moet groener en interactiever

StraatverlichtingDe fractie van GroenLinks is blij met de actieve aanpak van het college van zogenaamde ‘enge plekken’ in Zoetermeer, maar het zou nog veel interactiever én groener kunnen. Al in 2011 pleitte de fractie daarom voor de aanpak van enge plekken via een interactieve website in Zoetermeer, zodat wijkbewoners zelf kunnen aangeven wat ze prettig zouden vinden.

Nu wordt vaak gekozen voor een standaard-aanpak: het groen wegkappen en meer licht neerzetten. En dat is vreemd, want juist groen geeft mensen vaak een gevoel van veiligheid, zo is wetenschappelijk aangetoond. Belangrijk onderdeel van de aanpak van enge plekken was voor GroenLinks daarom dat bewoners zelf een melding kunnen doen via een website en kunnen meedenken over de juiste aanpak. En dat ze na die aanpak ook zelf kunnen aangeven of ze de plek nu prettiger vinden. Tijdelijk fractievoorzitter Julia Williams: “Ondanks alle maatregelen van het college de afgelopen jaren is het gevoel van veiligheid in Zoetermeer niet gestegen, maar zelfs gedaald. Voor GroenLinks is het daarom heel belangrijk om andere manieren te onderzoeken om de veiligheidsgevoelens te bevorderen en om inwoners zoveel mogelijk te betrekken bij hun buur, ze dus zelf aan te laten geven waar de knelpunten zitten. In sommige situaties is het goed om groen weg te halen, maar dat moet zeker niet de standaard worden. Ook willen we graag dat het mogelijk wordt dat mensen zelf aangeven of de plek inmiddels het sein ‘veilig’ kan krijgen. Op de ‘enge plekken-kaart’ van de gemeente Zoetermeer kun je nu alleen zien waar enge plekken gemeld zijn en dat de gemeente er iets aan gedaan heeft. Dit kan volgens ons veel interactiever, want de techniek is er allang.”

-advertenties-

-goede doel-