nieuw onderwijsgebouw van KentalisDe nieuwbouw van Kentalis in Zoetermeer nadert zijn voltooiing. Het Zorg-Onderwijs-Centrum aan de Meerzichtlaan 300-302, op de hoek met de Voorweg, wordt op 1 september volledig in gebruik genomen. Om belangstellenden de gelegenheid te geven meer te weten te komen over dit gebouw, de achtergrond en de gebruikers, doet Kentalis mee aan de Dag van de Architectuur ‘Mensen maken de stad’ op zaterdag 21 juni van 11.00 tot 15.00 uur. U kunt alle gebouwen die meedoen aan deze dag vinden in ons artikel:

In het nieuwe Zorg-Onderwijs-Centrum (ZOC) biedt Kentalis begeleiding, behandeling, onderwijs en onderzoek. De kinderen, jongeren en volwassenen die hier naartoe komen, zijn afkomstig uit Zoetermeer, de omliggende regio, de hele provincie Zuid-Holland en daarbuiten. Ze zijn doof of slechthorend, zijn doofblind of hebben ernstige communicatieproblemen. Dit soms in combinatie met een verstandelijke beperking, motorische of psychiatrische problemen.

Naast de regionale zorgtak van Kentalis komt in het complex Kentalis Onderwijs Zoetermeer (voorheen Scholengemeenschap Effatha). Verder zijn er te vinden Kombino, dat specialistische kindzorg en reguliere kinderopvang biedt, en de Zoetermeerse locatie van De Voorde – onderdeel van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH).

Het complex, gebouwd door Wijnen Bouw, is ontworpen door Inbo en bestaat uit twee gebouwen. In het zogeheten centrumgebouw, dat een halve cirkel is, komen kantoren, zorgonderdelen en Kombino. In het ovaalvormige onderwijsgebouw delen de verschillende onderdelen van speciaal (voortgezet) onderwijs ruimtes met zorgvoorzieningen. Projectleider vanuit Inbo, Mark Bollen, kan daar op de dag zelf meer over vertellen.

Ook is het kunstwerk ‘Er was eens…’ te zien, dat in opdracht van de gemeente Zoetermeer is gemaakt. Marjet Wessels Boer bedacht een ontwerp gebaseerd op het handen silhouetten spel. Uit de met leistenen beklede gevel ontsnappen diverse handcontouren van opgeblazen staal. Wanneer de zon erop schijnt projecteren zij samen een dierenrijk (konijnen, eekhoorns, zwanen, geiten, olifanten etc) aan schaduwen. Marjet Wessels Boer kwam op het idee omdat de cliënten en leerlingen van Kentalis voor hun communicatie veel gebruikmaken van gebarentaal: een visueel-manuele taal.

Tijdens de Dag van de Architectuur zijn er rondleidingen om 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur door een deel van het complex. Omdat er nog bouwwerkzaamheden plaatsvinden, is niet het gehele ZOC en het terrein toegankelijk om te bezichtigen.

-advertenties-

-goede doel-