bas en sas

Saskia in actie als collectant van het MS fonds

Saskia Lie Atjam, 45 jaar, heeft 4 jaar geleden de diagnose MS gekregen, maar heeft sinds 2007 al klachten. Veel mensen denken bij MS meteen aan een spierziekte en verwachten dat je dan in een rolstoel zit. Maar MS kan veel verschillende vormen aannemen, zo vertelt Saskia als ambassadeur van het Nationaal MS Fonds.

De diagnose gaf haar veel duidelijkheid, na jaren van onbegrepen klachten.Er is een enorm vooroordeel dat mensen met MS in een rolstoel terechtkomen. Saskia vertelde haar omgeving zelf wat MS is zodat mensen niet zelf daarbij een beeld gaan vormen. MS is niet voor iedereen hetzelfde. Je kan 100 MS-patiënten hebben en iedereen heeft een ander verhaal.

Saskia: “De grootste misvatting is dat mensen denken dat het een spierziekte is en daarnaast dat iedereen met MS in een rolstoel terecht komt. Dat is helemaal niet zo. Je kan 100 worden met MS.”

Mijn leven gaat gewoon door

Saskia: “MS staat mijn leven niet in de weg, ik denk dat je alleen maar zelf je leven in de weg kan staan. Het is gewoon hoe je er zelf mee omgaat en hoe positief of negatief je in het leven staat. Op zekere hoogte kan je natuurlijk bepaalde dingen minder goed, maar mijn leven gaat gewoon door.

Het lastigste vind ik het inleveren van bepaalde dingen die je vroeger deed. Ik sportte bijvoorbeeld heel veel, dat gaat gewoon niet meer. Je moet niet meer teruggrijpen naar het leven wat je hiervoor had. Zo van: Ja, maar toen kon ik dat nog…. Dat vind ik af en toe wel eens lastig. Je lichaam dirigeert nu eigenlijk een beetje je leven.

Het zijn niet de jaren in je leven die tellen, maar hoe je het leven hebt geleefd in die jaren.”

Extra handen gezocht

Afgelopen november werd de MS Collecte met 12 collectanten in Zoetermeer georganiseerd. “Wij zijn dolblij met dit aantal collectanten! Maar om bij iedere voordeur aan te bellen, zijn er zeker nog 500 collectanten nodig”, zegt Saskia Lie Atjam.

Aanmelden als collectant kan bij het Nationaal MS Fonds, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 010-5919839

Voor meer informatie: www.nationaalmsfonds.nl . Een donatie, klein of groot, is welkom op giro 5057.

De collecteweek is van 17-22 november.

-advertenties-

-goede doel-