solar cooker workshop2

In het kader van de EU Sustainable Energy Week 2014 organiseerde het Oranje Nassau College Parkdreef op dinsdag 24 juni een Energy Day. Leerlingen van 4 havo hebben Solar Cookers gebouwd en deze vervolgens ook uitgeprobeerd op het schoolplein.

Onder begeleiding van de techniekdocenten en de Werkgroep Solar Cookers Sliedrecht gingen de leerlingen aan de slag. Behalve deze Werkgroep, werkten nog twee andere instanties mee aan deze geslaagde dag op het ONC: Fortune Cooker, lid van de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales, en Stichting KoZon (koken met de zon).

De doelstelling van de drie instanties is hetzelfde: het koken op hout in de (semi-)droge gebieden in de wereld zo veel mogelijk terugdringen en hiermee verdere ontbossing en bodemerosie tegengaan. KoZon wil hierbij ook de positie van de vrouwen en kinderen in Afrika, die het hout moeten sprokkelen, verlichten.

Na het horen van deze mooie doelstellingen, waren de leerlingen extra gemotiveerd om er iets moois van te maken. En dat is gelukt. Buiten op het schoolplein konden ze uitproberen of hun bouwsel ook echt werkte. De weerscondities waren niet ideaal maar toch hebben ze een stukje zalm en een gekookt eitje van de Solar Cooker kunnen proeven.

-advertenties-

-goede doel-