Freek op De Tjalk voor Olympic Day

Op donderdag 26 juni heeft Freek van der Wart een spreekbeurt gegeven op zijn oude basisschool De Tjalk in Zoetermeer. Dit deed hij in het kader van de wereldwijde Olympic Day, de dag waarop over de hele wereld de Olympische waarden worden gevierd. Veel (oud)Topsporters verzorgden de afgelopen week een spreekbeurt op basisscholen door het hele land. Door de spreekbeurten komen de kinderen op een leuke en originele manier in aanraking met Olympische waarden als excelleren, respect en vriendschap.

De leerlingen van de groepen 7 en 8 groep van De Tjalk hadden het bezoek van de topsporter Freek van der Wart goed en enthousiast voorbereid. Ze hadden diverse vragen voor hem in petto. Eerst hield Freek zijn verhaal over hoe hij met sport begonnen is. Op zijn 6e jaar begon hij met jeugdschaatsen bij de IJsvereniging Zoetermeer en combineerde hij het schaatsen jarenlang met het korfballen bij de Meervogels in Zoetermeer. In beide sporten presteerde hij goed, maar hij moest toch rond zijn vijftiende jaar een keuze maken. Dat werd uiteindelijk het shorttrack schaatsen. Vanaf zijn 18e jaar maakt hij al deel uit van de Nationale shorttrack selectie en heeft hij veel wedstrijden in binnen- en buitenland geschaatst met als hoogtepunt het behalen van de Olympische Spelen in Sochi afgelopen winter.

De kinderen hebben met grote aandacht geluisterd naar het verhaal van Freek. Zo weten zij inmiddels welke topprestaties Freek geleverd heeft: Vierde plaats bij de aflossing shorttrack tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi en eerste plaats op de aflossing tijdens de WK shorttrack in maart jl. In Montreal. In 2013 werd Freek Europees kampioen shorttrack individueel en in de jaren daarvoor werd hij ook al twee keer Europees kampioen met de aflossingsploeg. Freek had zijn Olympisch diploma meegenomen en ook de gouden medaille van het behaalde Wereldkampioenschap met de aflossingsploeg.

Freek heeft ook veel verteld over zijn leven als topsporter en gaf uitleg over wat hij heeft moeten doen om tot topprestaties te kunnen komen. De unieke prestaties van Freek zijn een voorbeeld voor veel mensen. Dat voorbeeld kan de kampioenen van morgen inspireren om ook met respect voor zichzelf en hun tegenstanders optimaal te presteren.

De leerlingen van basisschool De Tjalk deden zelf ook actief mee aan de spreekbeurt, want zij hebben op hun beurt aan Freek verteld welke sport en hobby's zij zelf doen. Freek heeft hen als een echte coach verteld hoe ze dat met respect voor zichzelf en de ander nog beter kunnen doen.

-advertenties-

-goede doel-