Wat kunnen we als Zoetermeerders betekenen voor het dieren- en plantenleven in hun omgeving? Eind 2024 was er een gemeentelijke informatieavond inzake het nieuwe kapbeleid. Een aantal 'Grootouders voor het klimaat' waren aanwezig en zeer verbaasd. Het bleek namelijk dat bewoners het vooral zelf maar moesten regelen. De grootouders stuurden daarom een open brief naar het Streekblad.
Op zoek naar meer informatie over openbaar groenbeheer kwamen de Grootouders op het boek ‘Openbaar Groen’ van Peter Bulsing. Hij is natuurkenner, natuurpublicist en natuurfotograaf en deelt in het boek zijn visie op de inrichting en het beheer van bermen, perken en parken. Daarbij is het groen meestal richtinggevend met het idee dat het dierenleven daarmee geholpen wordt. Helaas is dat vaak niet het geval.
Dat is één van de redenen waarom er thans sprake is van een erkende insectencrisis, eigenlijk een ongewerveldencrisis. Omdat die diergroep een cruciale rol speelt in alle voedselketens, zal die crisis op relatief korte termijn ook de massa aan en de diversiteit van andere dieren ernstig gaan schaden.
Dat is trouwens al gaande, denk bijvoorbeeld aan de afname van de weide- en de stadsvogels. Het voorgaande is de rode draad in de lezing van Peter Bulsing op 8 april in de Entree. Daarin biedt hij ook de handvatten om het groen op een meer ecologisch verantwoorde wijze in te richten en te beheren.
Met een aantal Grootouders is zijn boek gelezen om zo de goede vragen te kunnen stellen. Misschien kan met alle informatie die kennis worden toegepast in de stadsparken, bermen, wijken...…
Kom dus naar de Entree op 8 april, Boerhaavelaan 33 en laat je inspireren door de lezing. Aanvang 19.30 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.00 uur.
Aanmelden kan via infogrootouderszmeer@gmail.com