bijvoetplanDe betekenis van de Zoetermeerse straatnamen zijn vaak zeer uiteenlopend. In straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de straat Bijvoetplan in Noordhove.bijvoetplan2 Foto links: Bijvoetplan in 2015
IMG 1655 IMG 1659
Bijvoetplan, juni 2021  

 

Betekenis van de straatnaam

Bernard Bijvoet 1963Bernard Bijvoet (Amsterdam, 14 december 1889 – Haarlem, 27 december 1979) is een bekend Nederlands architect. Voor zijn verdiensten als architect voor Nederland was hij benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau. Bijvoet wordt gerekend tot de stroming van het nieuwe bouwen en de nieuwe zakelijkheid.

Bijvoet werd geboren aan de Kromme Waal in Amsterdam als zoon van de verffabrikant Willem Frederik Bijvoet en Barendina Margaretha Rüfer. Hij begon in 1908 aan zijn studie bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft, waar hij bevriend raakte met jaargenoot Jan Duiker. In 1913 studeerden beiden af en begonnen een paar jaar later hun eigen architectenbureau. Na een aantal successen samen, onder andere het ontwerp van Villadorp Kijkduin, verbrak Bijvoet halverwege de jaren twintig de samenwerking met Duiker. Bijvoet vertrok naar Frankrijk, waar hij bij het bureau van de Franse architect Pierre Chareau ging werken.
Na de Tweede Wereldoorlog keerde Bijvoet terug naar Nederland en vestigde zich in Haarlem. Hij begon in 1947 een architectenbureau met architect Gerard Holt. Bijvoet ontwierp onder andere met Holt een woonhuis in Aerdenhout (Villa Looyen) en woonblokken in Katwijk aan Zee, Hoek van Holland, Rotterdam en Velsen.
Bijvoet was Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was tweemaal gehuwd. Uit zijn eerste huwelijk werden een dochter en een zoon geboren.

 

Zijn ontwerpen in Nederland

zonnestraal

Sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Het gebouw was bestemd voor diamantslijpers met Tuberculose, maar wordt nu gebruikt als ziekenhuis. 

Lees meer op Wikipedia.


Het Japanse Okura Hotel (Wikipedia)
okura
stadsschouwburg


Stadsschouwburg Nijmegen (Wikipedia)


Pijn aan je voet? Bijvoet!


Bijvoet bloeiendBijvoet is ook een plantje dat de Romeinen gebruikten om in hun schoenen te leggen wanneer hun voet zeer deed. In Korea maken ze soep van het Bijvoetplantje en in China en Japan is Bijvoet vooral bekend onder de naam Moxa en wordt gebruikt in de oosterse geneeskunde. Lees hier hoe het in de rest van de wereld gebruikt wordt.

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Tekst: Rita Soutendijk
Foto's straat: Miroslav Buhac, foto Bernard Bijvoet: Wikipedia

 

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-