bijhouwerlommerU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Bijhouwerlommer in Noordhove.

  

bijhouwerlommer3 bijhouwerlommer2

 

Betekenis van de straatnaam
Jan Bijhouwer was een Nederlandse tuin- en landschapsarchitect. Jan Tijs Pieter Bijhouwer werd in 1898 in Amsterdam geboren. Hij groeide op in een omgeving waarin belangstelling voor planten vanzelfsprekend was. Hij studeerde Tuinbouw in Wageningen en was vooral geïnteresseerd in plantengeografie. In zijn werk als plantensocioloog en Nederlands en tuin- en landschapsarchitect deed hij onderzoek naar de modernisering van de samenleving en de parken.
Bijhouwer werd lector en van 1946 tot 1966 hoogleraar aan de Landbouwhogeschool Wageningen en vanaf 1957 in de landschapskunst aan de Technische Universiteit Delft. Na de oorlog adviseerde hij over de plaatsing van oorlogsmonumenten.

Hij ontwierp voor Zoetermeer het Wilhelminapark langs de Dorpsstraat dat in 1950 en 1951 aangelegd werd. Het is het oudste park in Zoetermeer en dient ook als gedenkplaats voor de Tweede Wereldoorlog. Het park heeft een lange vijver en een glooiend graslandschap. Bijhouwer kwam in 1974 te overlijden.

Wilhelminapark1
Het Wilhelminapark, Foto van PromotieZoetermeer . 

Zijn andere ontwerpen
Een belangrijk ander werk van Jan Bijhouwer is de beeldentuin van het Kröller-Müllermuseum in Otterlo.
Op Wikipedia is het volledige overzicht van zijn ontwerpen te vinden. 

Lommer?
De straatnaam bestaat uit twee delen: Bijhouwerlommer. Het woord 'lommer' betekent een plek die door bladeren van bomen beschermd wordt van de zon.  


Zie voor een overzicht van alle straten: 
Straat in beeld

Door: Lucia van den Brink

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-