alkmenehofU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Alkmenehof in Noordhove. 

 

alkmenehof3 alkmenehof2Betekenis van de straatnaam
Alkmene appelAlkmene is een appelsoort. Net zoals de omliggende straten in Noordhove is de Alkmenehof naar een appelsoort vernoemd. De appel Alkmene heeft een gele basis en daarover een rood patroon. Deze soort appels wordt ook vaak gebruikt om appelmoes van te maken.

Het ras is in Duitsland ontstaan uit een kruising van Geheimrat Dr. Oldenburg met Cox's Orange Pippin. In 1962 is deze appel voor het eerst in de handel gebracht. De Alkmene kan worden geplukt vanaf eind augustus tot het einde van september. De appel is na de pluk beperkt houdbaar.

De naam Alkemene komt verder voor in de Griekse mythologie. Alkemene is een prinses die, door een list van de oppergod Zeus, uiteindelijk de moeder wordt van Herakles. 

Meer informatie
nl.wikipedia.org/wiki/Alkmene_(appel) 

nl.wikipedia.org/wiki/Alkmene_(mythologie)

 Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-