A.Jacobslaan2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Aletta Jacobslaan in Oosterheem

 

A.Jacobslaan1 A.Jacobslaan3

Betekenis van de straatnaam
Aletta Jacobs
Aletta Jacobs was niet de eerste vrouw die een universitaire studie mocht doen, maar wel de eerste vrouw die een studie aan de universiteit afrondde. Na haar studie medicijnen, werd ze de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Zij was een echte voorvechtster tegen onrecht en armoede en hield elke week gratis spreekuur voor de armen.

Toen Aletta Jacobs eenmaal dokter was, verdiende ze zoveel dat ze wettelijk recht op stemrecht had. Het stemrecht werd in die tijd nog afgemeten aan het inkomen. Omdat zij vrouw was, werd het recht om te stemmen haar geweigerd. Dit leidde tot een feministische groep van vrouwen die zowel wilden studeren als stemrecht wilden, de 'eerste feministische golf'. Aletta Jacobs is haar hele leven blijven vechten voor de rechten van vrouwen en was mede oprichtster van de vereniging voor vrouwenkiesrecht (VVK).

Aletta Jacobs Harmoniegebouw Groningen

Borstbeeld van Aletta Jacobs voor het Harmoniegebouw, Rijksuniversiteit te Groningen

De andere zussen
Aletta was niet de enige opvallende vrouw in haar familie. Haar oudere zus Charlotte werd de eerste vrouwelijke apotheker en haar jongere zus Frederika deed als eerste vrouw examen in boekhouden en wiskunde.

Meer informatie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aletta_Jacobs
http://www.alettajacobs.org/aletta/Aletta_Jacobs


Door: Lucia van den Brink 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-