schuddebeursU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is.In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Schuddebeursstraat in Oosterheem.

schuddebeurs2 schuddebeurs3
IMG 1683 IMG 1682

 

Betekenis van de straatnaam

Schuddebeurs was in de 18e eeuw een ambacht in Zuid-Holland, bij Bernisse. Een ambacht was vroeger een rechtsgebied waar een ambtenaar, de zogenaamde ambachtsheer, zorgde voor bestuur en rechtspraak. In 1811 werden delen van de ambachten Schuddebeurs, Geervliet en Simonshaven bijeengevoegd tot de Polder Simonshaven en Oud-Schuddebeurs.  Later (in 1858) werd de polder Oud-Schuddebeurs weer een eigen waterschap. Het waterschap was verantwoordelijk voor de waterhuishouding in de polders.

De Schuddebeursedijk in Bernisse herinnert nog aan het oude ambacht en waterschap.

 

Schuddebeurs in Zeeland

Schuddebeurs is tegenwoordig nog steeds een buurtschap in de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. In de zeventiende en achttiende eeuw bouwden regenten uit Zierikzee hier buitenplaatsen, waaronder Schuddebeurs.  Tot 1961 behoorde Schuddebeurs tot de gemeente Noordgouwe, waarna het tot 1997 deel uitmaakte van de gemeente Brouwershaven, inmiddels is het onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland. De naam komt van een gelijknamige herberg die hier in de zeventiende eeuw stond.

 

Meer informatie
nl.wikipedia.org/wiki/Simonshaven_en_Oud-Schuddebeurs

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink 
Foto's: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-