dillenburgstraat

U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Dillenburgstraat in Dorp

dillenburgstraat2Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Dillenburg is een gemeente in de Duitse deelstaat Hessen. Een belangrijk historisch monument van de stad is Slot Dillenburg waar niemand minder dan Willem van Oranje is geboren (1533).

Slot Dillenburg

Slot Dillenburg was het voorvaderlijke kasteel van het Huis van Nassau. Tijdens de Zevenjarige oorlog (1756-1763) kwamen de Fransen in 1760 naar Dillenburg en beschoten het slot. Het slot brandde af  en de resten werden opgeruimd. Om de herinnering aan het slot toch levend te houden werd er tussen 1872 en 1875 een toren gebouwd op de plek waar eens het slot stond. Deze toren, de Wilhemsturm (Willemstoren), is veertig meter hoog en is daarmee zeer beeldbepalend voor het Duitse stadje Dillenburg.

Achtergrondinformatie:

Wilhelmsturm Dillenburg De Merian Hassiae
De Wilhelmsturm in Dillenburg Slot Dillenburg, afbeelding uit 1655

 

  • De Wilhemsturm is nu ingericht als oranjemuseum
  • Het slot werd gebouwd in 1240  Hendrik 'de Rijke' Graaf van Nassau. Dit was een houten versie van het kasteel. Helaas is deze versie verloren gegaan in 1325/27 en zijn er geen tekeningen van bewaard gebleven.
  • Vanuit slot Dillenburg organiseerde Willem van Oranje het Nederlandse verzet tegen de Spaanse onderdrukkers.

 

Verder lezen/bronnen:

Wikipedia

Historie

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Kelly Need 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-