ruwaardpad2

U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week in beeld: het Ruwaardpad in de wijk Driemanspolder.

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

ruwaardpadEen ruwaard was tijdens de middeleeuwen een functionaris die namens de landsheer een stad of gewest bestuurde.

Volwaardige plaatsvervanger

De ruwaard zorgde ervoor dat de rust in een gewest of stad bewaard bleef.  Hij of zij was de volwaardige plaatsvervanger van de soeverein en had ook al zijn bevoegdheden. Maar vaak was dat in theorie niet zo. De vorst probeerde altijd de teugels zelf in handen te houden.

Achtergrondinformatie:ruwaard cornelis de witt

  • De ruwaard kreeg de leiding over het leger, maar als de ruwaard een vrouw was werd de leiding overgenomen door een ervaren militair.
  • In het Graafschap Holland had de titel ruwaard de betekenis van voogd. Albrecht van Beieren was bijvoorbeeld de ruwaard ter vervanging van zijn krankzinnige broer Willem V van Holland.
  • Een bekende ruwaard was Cornelis de Witt. Hij werd samen met zijn broer Johan de Witt op 20 augustus 1672 vermoord in Den Haag door de Orangisten.

Verder lezen/bronnen:

Wikipedia

 ruwaardpad3

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Door: Kelly Need

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-