Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in Beeld gaan wij op zoek naar de betekenis achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week is het de beurt aan de Vasariruimte in de wijk Noordhove.
De Vasariruimte in Noordhove (wijk 28) is een lange doorgaande weg. Hij gaat aan de ene kant over in de Hippodamusruimte en aan de andere kant in de Ruseschans. En hij wordt nog gekruist door verschillende andere straten.
Maar wie was Vasari? Giorgio Vasari was een Italiaanse schilder, architect en kunsthistoricus. Hij leefde van 1511 – 1574. Hij werd opgevoed samen met Alessandro en Ippolito de Medici. Eerst gaat hij in de leer om glasschilder te worden, maar dit blijkt niks voor hem te zijn. Op 16-jarige leeftijd keert hij terug naar Florence, waar hij wordt opgenomen in de kring rondom Andrea del Sarto, een zeer beroemde kunstschilder in die tijd. Hij maakt daar kennis met veel bekende kunstenaars, onder wie Michelangelo. Deze periode was essentieel voor de ontwikkeling van zijn carrière.
Schilder
Zijn belangrijkste schilderwerken zijn de fresco’s (muur- of plafondschildering waarbij de verf direct op de natte kalk wordt aangebracht, zodat zij daarmee, na opdroging, één geheel vormt) voor het Palazzo Vecchio in opdracht van hertog Cosimo I de Medici. Deze waren de grootste uit die tijd. Hij deed er ruim 17 jaar over om ze te schilderen.
Aan het eind van zijn leven begon hij met schilderingen voor de binnenkant van de Duomo, kathedraal van Florence. Deze beelden ‘Het Laatste Oordeel’ uit. Hij heeft deze nooit af kunnen maken en na zijn dood zijn ze door een andere kunstenaar afgerond.
Architect
In 1541 bouwde hij zijn eigen huis. Hij vond dat zijn huis ook moest passen bij zijn status. Deze villa – Casa Vasari – staat in zijn geboorteplaats Arezzo en is nu een museum. In 1543 kreeg hij zijn eerste onafhankelijke opdracht als architect van kardinaal Del Monte. Hij wilde een villa laten bouwen, villa La Georgica.
Daarna gaf Paus Julius III hem de taak de ‘Del Monte’ kapel te bouwen. Deze staat in San Pietro te Montorio. En samen met Michelangelo hield hij toezicht op de bouw van Villa Giulia. Uit brieven die ze naar elkaar schreven blijkt dat ze goed met elkaar overweg konden.
In 1565 ontwierp Vasari op verzoek van hertog Cosimo I de Medici een doorgang die het woonhuis (Palazzo Pitti) van de hertog bovengronds verbond met het overheidspaleis (Palazzo Vecchio). Deze verbinding loopt door de Uffizi (museum ook door Vasari ontworpen) en over de Ponte Vecchio die je nu nog kunt bewonderen. Ook in Pisa werd hem gevraagd om stedenbouwkundig mee te denken.
Historicus
Rond de periode dat hij als architect aan het werk ging, begon hij ook met het schrijven van een boek. Dit naslagwerk met biografieën over de renaissance periode – de titel in het Nederlands is De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten, van Cimabue tot onze tijd – is tot op heden een van de meest belangrijke bronnen voor kunsthistorici. Ook zijn eigen biografie heeft Vasari in dit boek opgenomen.
Tekst: Marije Ronteltap
Foto's: Wikipedia en Pixabay
Foto's straat: John Slotboom
Alle Straat in beeld rubrieken vindt u hier: www.zoetermeeractief.nl/toerist-info/straat-in-beeld