IMG 6053De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Ebrostroom in Oosterheem.

De Ebrostroom ligt in de wijk Oosterheem in een buurt waar de straten vernoemd zijn naar bekende rivieren in binnen- en buitenland. Het is een zijstraat van de Berkelstroom en ligt vlakbij het Heemkanaal.

 

 IMG 6055 IMG 6059 

Waar stroomt de Ebro?

Straat in beeld Ebrostroom kaart SpanjeDeze rivier ligt in Spanje en is de langste van het land. Zo’n 925 kilometer lang loopt dit water vanaf het Cantabrisch Gebergte in Noord-Spanje naar het plaatsje Amposta om uiteindelijk uit te monden in de Middellandse Zee. Op deze reis loopt de waterweg door de Pyreneeën en langs de bekende plaats Zaragoza.

 

Waar komt de naam Ebro vandaan?

Straat in beeld Ebrostroom foto EbroHet is niet helemaal bekend waar de naam Ebro vandaan komt. Er wordt gedacht dat de Grieken en Romeinen het woord ‘hiber’ gebruikten voor deze rivier en dat de naam daarvan afgeleid is maar dit is niet zeker. De Ebro stroomt ook door Catalonië en daar wordt de rivier de Ebre genoemd.

 

Ebro Delta Natuurpark

De rivier zorgt voor een gevarieerde natuur en in 1983 is een landstreek van ruim 7800 hectare bestempeld als natuurpark. Dit gebied is een delta: de Ebro mondt hier uit in de Middellandse Zee en vertakt zich door rivierslib. Dit wetland herbergt veel planten en dieren die elders niet meer voorkomen in het land. Ook staat het bekend om de mooie zwermen flamingo’s en de grote diversiteit van vogelsoorten; het is een gewilde plek voor hun overwintering. Het toerisme in deze omgeving staat in het teken van duurzaamheid; toeristen kunnen het natuurpark ontdekken door wandelen, fietsen, paardrijden of het huren van een elektrisch fluisterbootje.

Straat in beeld Ebrostroom foto Ebro Delta

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

Tekst: Mariëlle Mets

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-