De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Billie Holidayrode in de wijk Buytenwegh.
De omliggende rodes hebben allemaal de naam van een muziekbekendheid meegekregen.
Billie Holiday kwam op 7 april 1915 ter wereld als Eleanora Fagan. Haar vader was de bekende jazzgitarist Clarence Holiday, hij was pas 16 jaar toen Eleanora werd geboren, haar moeder Sadie Fagan was op dat moment 19 jaar. Clarence Holiday ontliep Sadie zo veel mogelijk en ging zelfs zo ver om zijn naam in 'Halliday' te veranderen. Hij trouwde in 1922 met Helen Boudin en verhuisde naar Philadelphia. Hij verdween hiermee uit het leven van zijn dochter.
Billie wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Amerikaanse jazz-zangeressen. De kindertijd van Holiday is enigszins in nevelen gehuld en heeft soms meer weg van een legende. Het mysterie begint al bij haar geboorte, sommige bronnen vermelden 1915 als geboortejaar, andere noemen het jaar 1912. Ook het moment waarop zij begon met zingen is niet helemaal vast te stellen.
Volgens haar eigen biografie begon haar carrière toen haar na een mislukte dansauditie werd gevraagd te zingen. Hierbij noemt ze het jaar 1933, maar men denkt dat ze al in het jaar 1930 of 1931 zong in New Yorkse jazzclubs. Haar artiestennaam is een ode aan haar favoriete actrice, Billie Dove. Haar bijnaam Lady Day, die zij kreeg van tenorsaxofonist Lester Young droeg bij aan haar bekendheid. Holiday werd bekend doordat ze een voor die tijd ongekende eigen stijl had. Ze zong niet op de gebruikelijke zoetsappige, keurige manier en had daardoor een grote invloed op zangeressen na haar. Holiday legde vaak accenten na de tel, waardoor de liederen die zij zong een swingende en dramatischer karakter kregen. Het gebruik van onverwachte tonen zijn kenmerkend voor haar stijl, net als de uithalen aan het einde van een lied.
Zangcarrière
Het jaar 1933 is het jaar dat ze voor het eerst in de publiciteit komt, als ze wordt genoemd in een column, geschreven door producent John Hammond. Deze brengt haar in contact met Benny Goodman, een bekende Jazzmuzikant. Goodman zorgt ervoor dat zij met een band een plaat mag opnemen met het nummer 'Your Mother’s Son in Law'. Het jaar daarop maakte Holiday furore in de New Yorkse jazzclubs, wat resulteerde in een optreden in het vermaarde Apollo theater. Door samenwerking met blanke muzikanten doorbreekt ze de rassenscheiding. Het lied Stranger Fruit gebaseerd op het gedicht Bitter Fruit, dat gaat over het lynchen van een zwarte man, speelt daarbij een belangrijke rol.
In de loop van haar leven begon Holiday steeds meer drank en drugs te gebruiken. In 1947 werd zij zelfs gearresteerd voor overtreding van het verbod op drugs, waarna zij een jaar doorbracht in een centrum voor verslaafden. Alhoewel zij geen vergunning meer kreeg om in New York op te treden, ging Holiday door met concerten geven. Tien dagen na haar vrijlating zong zij in een overvolle concertzaal in Carnegie Hall. Haar blijvende verslaving aan heroïne tastte wel haar stem aan, maar niet haar gevoeligheid en techniek.
Drie jaar voor haar dood schreef zij, geholpen door journalist William Dufty, haar autobiografie: Lady Sings the Blues (tevens de titel van een van haar grootste hits). Het verhaal is omstreden, omdat zij nogal eens de hand zou hebben gelicht met de feiten. Het boek vertelt in ieder geval een schrijnend verhaal over druggebruik, door de overheid opgelegde ontwenningskuren en relaties met mannen door wie zij vrijwel zonder uitzondering werd uitgebuit en mishandeld. Ze overlijdt op 17 juli 1959 in New York. Lady Sings the Blues werd in 1972 verfilmd met Diana Ross als Billie Holiday.
Bronnen :wikipedia
https://www.biography.com/musician/billie-holiday
Tekst: Monica Lausberg
Foto's straat: John Slotboom
Zie voor een overzicht van alle straten: