asselierspad 001De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week het Asselierspad in Palenstein.

Het Asselierspad ligt in de wijk Palenstein en ligt aan het water. Het pad is omgeven door straten vernoemd naar beroemde mannen uit de geschiedenis zoals Willem Cleef en Cornelis van Alkemade.

 15 juli 2021 Palenstein Jeroen Stahlecker 20 van 20  asselierspad 004

Jan van Asseliers

Jan van Asseliers, ook wel bekend als Johannes Asseliers, werd geboren in Antwerpen in het jaar 1530. Zijn vader Ghislain, getrouwd metUnknown 1 Jacqueline Elauts, was schepen van beroep in de stad. Een schepen was een openbaar bestuurder op plaatselijk niveau. Deze term wordt tegenwoordig in Nederland niet meer gebruikt, in België wordt deze functie nog steeds op deze manier bestempeld. Als men in detail gaat vergelijken dan komt de functie van schepen overheen met de functie van minister.

Jan van Asseliers brengt zijn jeugd door Antwerpen. Hij studeerde rechtsgeleerdheid en begint met reizen door Europa. In 1556 trouwde hij met Margartha van Duijsborch en samen krijgen zij dochter Anna. In de jaren '60 van de vijftiende eeuw is hij actief in een handelscompagnie in juwelen. Daarna wordt hij benoemd als secretaris van Antwerpen. In de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) ontstond in de Nederlanden (ongeveer het huidige Nederland en België bij elkaar) een opstand tegen Spanje. In de opstand tegen Spanje koos Van Asseliers de zijde van de rebellerende staten.

 

Plakkaat van Verlatinghe

In 1577 neemt zijn carrière een andere wending, hij wordt dan  griffier van de Staten-Generaal van de Verenigde Provinciën. Op 22 juli 1581 besloten de Staten-Generaal de Spaanse Unknown copy copy copy copy copykoning Filip de Tweede af te zweren. Zij vroegen hun griffier, Jan van Asseliers, om daarvoor een document op te stellen. Hij schreef vier volle dagen aan het werk dat ook wel Plakkaat van Verlatinghe genoemd. Het plakkaat werd op 26 juli ondertekend door de Staten-Generaal. Met het document, ook wel de akte van Afzwering genoemd, namen de noordelijke gewesten afstand van de Spaanse koning Filips II.

Het Plakkaat van Verlatinghe wordt ook wel gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden en een belangrijke voorloper van de Grondwet. Voor het eerst in de 80-jarige oorlog kwamen de autoriteiten uitdrukkelijk in opstand tegen de koning. Na ondertekening ging de Staten op zoek naar een nieuwe koning en stuurden Asseliers naar Frankrijk om koning Hendrik de 3de in 1584 de heerschappij van de lage landen aan te bieden. Deze poging was vergeefs. Nadat ook andere pogingen om een kandidaat voor de troon te vinden waren mislukt, werd in 1588 besloten verder te gaan als republiek. Asseliers heeft dit niet meer meegemaakt, hij overleed in 1587 in Delft.

 

Tekst: Monica Lausberg
Foto's Straat: Jeroen Stahlecker, Guus Pauwels

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-