baron de coubertinln1

baron de coubertinln2U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Baron de Coubertinlaan in Rokkeveen.

pierrre de coubertin copyBaron de Coubertin verwijst naar de Franse baron Pierre de Coubertin die leefde van 1863 tot 1937.  De Coubertin werd geboren in Frankrijk waar hij studeerde aan het Sciences Pro in Parijs, ofwel het Parijs Instituut voor Politieke Studies.

Hij was als aristocraat, lid van een voorname familie, eigenlijk voorbestemd om in het leger of als advocaat te gaan werken, maar tijdens het kijken naar een rugby wedstrijd in Engeland ontdekte hij wat zijn levenswerk zou worden. Hij wilde bereiken dat sport voor alle Franse kinderen opgenomen werd in het onderwijs. Bij de Universal Exposition in Parijs in 1889 organiseerde hij ’s werelds eerste Congres voor Lichamelijke Opvoeding en Wetenschappelijke Competitie. Vervolgens schreef hij in 1892 een veertien kantjes tellend rapport waarin hij zijn ideeën uiteen zette om de Olympische Spelen te organiseren. Dit rapport wordt gezien als de basis waaruit de moderne Olympische Spelen zijn ontstaan.

 

Olympische Spelen

olympische spelenIn 1894 richtte De Coubertin het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op waar hij tot 1925 voorzitter van was. De eerste moderne Olympische Spelen vonden in 1896 plaats in Athene in Griekenland. Daar won de Amerikaanse hink-stap-springer James Connolly die 13.71 meter wist te springen de eerste medaille. Hij kreeg echter een zilveren en geen gouden medaille uitgereikt omdat die nog niet bestonden. De nummer twee ontving een bronzen medaille, en de nummer drie ontving helaas helemaal niets. De Coubertin voerde enkele sporten in die in de oude Griekse tijd nog niet bestonden zoals het discuswerpen, de marathon en de vijfkamp. Pierre de Coubertin heeft zelfs, onder een pseudoniem, een gouden medaille gewonnen bij de Spelen van 1912 op het onderdeel literatuur. 

Kunst als onderdeel van de Spelen

Kunstwedstrijden waren een onderdeel van de Olympische Zomerspelen van 1912 tot 1948. De wedstrijden behoorden tot de oorspronkelijke bedoelingen van Pierre de Coubertin en er werden medailles uitgereikt voor werken die geïnspireerd waren door sport. Er waren vijf categorieën: architectuur, literatuur, muziek, schilderen en beeldhouwen.

 

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Een uitspraak die vaak aan hem wordt toegeschreven is: ‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’. Dit heeft hij echter nooit zo gezegd. In 1908 heeft hij wel de volgende uitspraak gedaan: “Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden”.

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld

 

Bron foto’s: wikipedia
Foto's straat: John Slotboom
Tekst: Winifred Dwars

Meer lezen:

https://www.historiek.net/pierre-coubertin-olympisch-gedachtegoed/60760/

https://www.absolutefacts.nl/biografie/data/coubertinpierrede.htm

https://www.olympic.org/pierre-de-coubertin

https://historiek.net/eerste-olympische-kampioen-won-zilver-in-1896/60283/

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-