Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk Waar ben je bang voor?
Het kunstwerk met de bijzondere titel: ‘Waar ben je bang voor?’ staat nu aan het Dobbepark, bij de Londenstraat in het Centrum van de stad. Het is gemaakt door kunstenares Dicky Brand, van wie even verderop, in Park Palenstein, nog een kunstwerk staat: ‘Monument voor een boom’.
Het object is gemaakt uit plaatstaal, op een sokkel van gewapend beton. Het kunstwerk werd in 1987 geplaatst op het Promenadeplein, bij de realisering van de 3e fase van het Stadshart. Het kunstwerk was een gift van de MAB en de Aegon voor het Stadshart.
Het object bestaat uit twee bogen die als poten op de grond staan, met daartussen als het ware een derde vorm geklemd. Deze vorm lijkt met de ronde zijde in de bogen te passen. Door het kleurcontrast tussen het rode en de blauwe onderdelen komen de vormen voor het oog los van elkaar.
Dicky Brand
Dicky Brand (Utrecht, 1955) maakt beelden, tekeningen, maar heeft zich vooral toegelegd op fotografie. Zij studeerde aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten, de Willem de Kooning Academie (1974-1979) en maakte zowel metershoge abstracte beelden als kleinere objecten. Haar werk werd onder meer geëxposeerd bij het Museum Boijmans Van Beuningen, Beelden aan Zee, Gemeentemuseum Helmond en het Nederlands Architectuurinstituut.
Rond 2010 legde Dicky Brand zich toe op landschapsfotografie, waarin oog voor detail en precisie voor haar heel belangrijk zijn.
De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden www.zoetermeer.nl/..../kunstroutes-door-de-stad
Dit kunstwerk komt voor in de tweede route rond de Dobbe. De route is 2,2 kilometer met het startpunt op het Stadhuisplein en het eindpunt op de hoek Vlamingstraat/Dorpsstraat.
Tekst: Rita Soutendijk
Foto’s: Miroslav Buhac