U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'Straat in Beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Marconistraat op het bedrijventerrein Zoeterhage.
De Marconistraat is vernoemd naar de Italiaan Markies Guglielmo Marconi, die leefde van 1874 tot 1937. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de uitvinding van de radio. Dat ligt in werkelijkheid wat genuanceerder, maar daarover verder meer. Marconi had het geluk in een welgestelde familie te zijn geboren. Zijn vader was een welgestelde Italiaanse landeigenaar, zijn moeder kwam uit Ierland. Zijn moeder was echter ook niet onbemiddeld. Haar grootvader was John Jameson, oprichter van de – tot op de dag van vandaag – wereldberoemde whiskystokers Jameson & Sons.
Als kind had Marconi privé onderwijs, maar hij was niet bepaald een modelleerling. Hij had geen belangstelling in zijn onderwijs en spijbelde nogal veel. Op zijn twaalfde pas ging hij naar school, maar ook dat was geen succes. Een deel van zijn kinderjaren had hij in Engeland doorgebracht. Daarom werd hij op school in Italië veel gepest vanwege zijn slechte Italiaans met een Engels/Iers accent.
Marconi hield zich alleen bezig met de vakken waar hij door gefascineerd was: natuurkunde en scheikunde. In 1894, na het lezen van artikelen over elektromagnetische of radio-golven, begon hij na te denken om radiogolven over lange afstanden te verzenden. Hij begreep dat deze communicatiemethode sneller zou zijn dan het toen bestaande telegrafie. Daarnaast zou het ook minder omslachtig zijn omdat er geen kabels bij betrokken waren.
Marconi was echter niet de enige die met radiosignalen bezig was. De Kroaat Nikola Tesla kreeg het idee voor radio in 1892 en demonstreerde een op afstand bestuurbare boot in 1898. Een jaar later bouwde Marconi draadloze stations aan beide zijden van het Engelse Kanaal. Op 24 maart 1896 zou echter de Rus Aleksandr Popov woorden van het ene gebouw naar het andere op de campus van de St. Petersburg Universiteit hebben gestuurd. In verband met geheimhouding is deze gebeurtenis jaren later pas publiek gemaakt.
In tegenstelling met Tesla en Popov, werd Marconi in zijn tijd algemeen erkend voor zijn werk. Hij zag het commerciële belang van zijn uitvinding goed in en heeft een bloeiend bedrijf opgezet. In 1901 installeerde hij zenders die krachtig genoeg waren om berichten over de Atlantische Oceaan te verzenden.
Noodoproep Titanic
Bij de ondergang van de Titanic in 1912 werd de noodoproep uitgezonden door apparatuur van Marconi. Dit werd opgevangen waardoor 703 schipbreukelingen werden gered. Hierna werd radioapparatuur verplicht gesteld op alle schepen. De dankbare overlevenden gaven Marconi een gouden medaille als erkenning voor zijn werk. Een persoon die is opgeleid in het zenden en ontvangen van morsecodesignalen met behulp van radio wordt een marconist genoemd.
Onderscheidingen
Marconi ontving in zijn leven vele onderscheidingen en verschillende eredoctoraten. Zoals in 1909 de Nobelprijs voor natuurkunde. In die tijd was Italië nog een monarchie en in 1929 werd Marconi door de Italiaanse koning in de adelstand verheven. Hij kreeg hierbij de erfelijke titel van Markies.
Hij was een sluwe zakenman en deed zijn uiterste best om zowel zijn eigen patenten als die van anderen onder controle te houden. Hij raakte dan ook verwikkeld in een conflict over patenten, onder andere met Nikola Tesla, die claimde dat Marconi zeventien van zijn patenten had geschonden. In 1943 leidde dit ertoe dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de meeste van Marconi's patenten ongeldig verklaarde.
Marconi trouwde twee keer. In 1905 met de dochter van een Baron. In dit huwelijk werd een zoon en twee dochters geboren. In 1927 werd het huwelijk nietig verklaard. In datzelfde jaar trouwde Marconi met een gravin met wie hij een dochter kreeg.
Tot aan zijn dood bleef Marconi experimenteren met radiotechnologie in zijn geboorteland Italië. Hij is 63 jaar oud geworden.
Door: Shirley Weemeijer
Foto's: Miroslav Buhac
Bronnen:
Biography Guglielmo Marconi
Wikipedia nl/Marconi
Marconi did not invent radio
Tesla biography
Wikipedia/Aleksandr Popov
Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: Overzicht straat in beeld