straatnaam savelsbosSavelsbos1U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht en gingen wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week het Savelsbos in Meerzicht.

Het Savelsbos ligt in de bossenbuurt in de wijk Meerzicht. De straat is een zijstraat van het Monnikenbos en kent aan het einde een éénrichtingverkeerslus.

 Savelsbos2  Savelsbos15

Waar komt de naam vandaan?

Het Savelsbos (Savelsbösj in het Limburgs) is een grillig en langgerekt hellingbos in de provincie Limburg van zo’n 6 kilometer lengte en 360 ha groot. Het is het oudste bos van Nederland en heeft een geschiedenis van zo’n 10.000 jaar. Boven op de hellingen heb je een prachtig uitzicht op het Maasdal met de Maas en de Sint Pietersberg.  Het bos is gelegen tussen Maastricht, Cadier en Keer, Gronsveld, Eckelrade, Sint Geertruid, Moerslag en Rijckholt. Deze plaatsen bepaalden de ontwikkeling van het bos, dat om praktische redenen gebleven is zoals het nu is. De steile hellingen van het bos maakten het namelijk onmogelijk om hierop akkers of weilanden aan te leggen.

 hellingbos  Zuid Limburg Savelsbos

 

De bodem onder het Savelsbos is gedurende tientallen miljoenen jaren gevormd. Onder het bos kronkelen de gangen van (écht) oude groeves. Grind, mergel en vuursteen waren er de delfstoffen. Er ligt voor Europa een unieke prehistorische vuursteenmijn in het Savelbos.

Prehistorische vuursteenmijn in Savelsbos bij Rijckholt

 Savelbos vuursteenmijn rijckholt  vuursteenroute


Deze vuursteenmijn is het oudste archeologische monument van Nederland. Hier groeven onze voorouders naar schatting 2000 schachten. Op de bodem groeven ze horizontale gangen tot ze op een vuursteenlaag stuitten. Ze kapten de knollen los en hesen ze met manden aan touwen omhoog. Boven de grond werd het vuursteen bewerkt tot pijlpunten, bijlen, schrapers en ander werktuig. Men schat dat gedurende duizend jaar miljoenen kilo’s vuursteen zijn gewonnen. Pas toen men rond 1800 voor Christus overging op bronzen werktuigen, werd vuursteen minder belangrijk en stopte men met de winning ervan. De unieke vuursteenmijn werd in 1881 door de Belgische archeoloog Marcel de Puydt ontdekt, maar pas vanaf de jaren 1960 serieus verkend. Tevens werd in 1886 de Henkeput ontdekt, een ongeveer 12 m diep zinkgat in het Savelsbos.

Kalksteen

Savelbos Ingang Klaksteengroeve copy copyOp de steile hellingen komt kalksteen aan de oppervlakte. Op deze plekken werd vroeger kalksteen (ook wel mergel genoemd) gewonnen als bouwsteen en voor het bekalken van het land. Door het hele bos verspreid bevinden zich deze mergelgroeven. Na de Tweede Wereldoorlog stopte men daarmee. Tot 1963 werden wel nog champignons geteeld in enkele ondergrondse kalksteengroeven in het Savelsbos, maar veel van die ondergrondse gangen staan nu op instorten. In deze kalksteengroeven, waar een constante temperatuur van 10 graden Celsius heerst, overwinteren tegenwoordig de vleermuizen.

Giftige daslook

savelsbos daslookHet Savelsbos kent een overvloed aan bijzondere flora. Er groeit bijvoorbeeld veel daslook, waarvan je de groene blaadjes kan verwerken in salades en ovenschotels. Ze verspreiden een geur van knoflook en ui. Pluk ze echter niet blindelings. Het blad van daslook lijkt namelijk ook op dat van het meiklokje (Convallaria majalis) en de herfsttijloos (Colchicum autumnale). Deze twee soorten zijn erg giftig. Ga je in mei, dan hangt er een sterke knoflooklucht door het bos en word je betoverd door de witte bloemen van de daslook.

Dassen

De bosfauna van het Savelsbos is eveneens rijk. Bekend is vooral de grote populatie dassen. Bezoek je het Savelbos, dan begeef je je op dassenterritorium. In het Savelsbos huist de grootste dassenpopulatie van Nederland.

Door: Christ van Gestel

Bronnen:

  1. Visit Zuid-Limburg: https://www.visitzuidlimburg.nl/
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Savelsbos
  3. https://www.debelemniet.nl/itemgroeveSavelsbosch.html
  4. http://www.gronsveld.demon.nl/savelsbos
  5. http://www.ecologischadviesbureaumaes.nl/197.pdf

Foto’s

  1. Straat: Miroslav Buhac
  2. Savelbos foto’s: Laura van der Wal
  3. Monument voor de ingang van het vuursteenmusuem in Rijckholt: hotspotholland.nl
  4. Hikeroute vuursteen route in Savelbos: hotspotholland.nl
  5. Ingang Trichterberggroeve
  6. Daslook: Sijmen Hendriks

 Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: www.zoetermeeractief.nl/toerist-info/straat-in-beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-