Promenade en Promenadeplein 4 van 25U heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt de Promenade in het Stadshart in de wijk Centrum.

De Promenade is de langste winkelstraat in het Stadshart met een diversiteit aan winkels en verbindt het Burgemeester Wegstapelplein met het Stadhuisplein. Wat betekent nu de naam ‘Promenade’?

 Promenade en Promenadeplein 10 van 25  Promenade en Promenadeplein 11 van 25

Promenade

Wat betreft de betekenis van de naam ‘Promenade’, het is een Frans woord dat verwijst naar een brede wandelweg, vaak langs de kust of langs de oever van een rivier of meer. Het woord ‘Promenade’ kan ook verwijzen naar een wandelplaats of een winkelstraat die uitsluitend voor voetgangers is bedoeld. Het woord is afgeleid van het Franse woord ‘promener’, wat ‘wandelen’ betekent. In de 17e-18e eeuw werden grote brede hoofdstraten, die geschikt zijn voor het verkeer maar waar men ook over kan slenteren, ‘Promenades’ genoemd.

Straten die de naam ‘Promenade’ dragen, zijn vaak ontworpen met het oog op recreatie en schoonheid, met ruimte voor voetgangers om rustig te wandelen en te genieten van de omgeving. In het geval van de Zoetermeerse Promenade kan de naam ook verwijzen naar de intentie om een levendige en aangename winkel- of uitgaansstraat te creëren.

Diversiteit in gebruik

Het woord ‘Promenade’ wordt in verschillende contexten gebruikt en heeft diverse betekenissen:

  1. Wandeling of Strook voor Wandelingen: De oorspronkelijke betekenis van ‘Promenade’ verwijst naar een wandeling, vaak langs een speciaal aangelegd pad, meestal in een park, langs de kust of in een stedelijk gebied.
  2. Elegante Winkelstraat: De term wordt ook gebruikt om een chique winkelstraat aan te duiden, meestal ontworpen voor voetgangers en recreatieve activiteiten.
  3. Dansbeweging: In de danswereld kan ‘Promenade’ verwijzen naar een specifieke dansbeweging waarbij een paar in een gesloten danshouding in een cirkel loopt.
  4. Scheepvaart: In de maritieme context kan een ‘Promenadedek’ op een schip verwijzen naar een dek dat is ontworpen voor ontspanning en wandelingen, vaak met uitzicht op zee.

De diversiteit in betekenissen weerspiegelt de evolutie van het woord door verschillende culturele en historische contexten. Het benadrukt ook de veelzijdigheid van de term, die zowel elegantie als ontspanning kan oproepen, afhankelijk van de context waarin het wordt gebruikt.

Promenadeplein

Promenadeplein 2Aan de ‘Promenade’ ligt ook het ‘Promenadeplein’. Over het algemeen worden pleinen vaak beschouwd als openbare ruimtes in stedelijke gebieden waar mensen samenkomen, evenementen plaatsvinden of waar men gewoon kan genieten van de omgeving. Het ‘Promenadeplein’ in Zoetermeer houdt natuurlijk verband met het winkelcentrum: het is een plek om even uit te rusten van al het winkelen en is een levendige en aantrekkelijke plek voor zowel bewoners als bezoekers van de ‘Promenade’.

 

Bronnen:
https://stadshart.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Promenade
https://www.ensie.nl/betekenis/promenade
https://allecijfers.nl/weg/promenadeplein-zoetermeer/

Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: Jeroen Stahlecker

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-