MarsgeelU heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt het Marsgeel in de wijk Rokkeveen.

De straat Marsgeel ligt in de ‘kleurenbuurt’ in de wijk Rokkeveen-Oost. Marsgeel is een kleur die je tegenkomt in verschillende contexten. Er zijn op dit moment drie mogelijke verklaringen waar de naam van de straat vandaan komt.

 DSC 1189  20141031 32117

Planeet Mars

Mars August 30 2021 Flickr Kevin M. GillEen eerste verklaring is dat ‘Marsgeel’ een kleur zou zijn die is ontleend aan de Planeet Mars. Maar die heeft toch een karakteristieke roodachtige uitstraling? Niet altijd. Bijgaande foto genomen tijdens de ‘Emirates Mars Mission’ van 30 augustus 2021 toont een roodgele uitstraling.

Fout in registratieproces

Het is interessant om te weten dat de naam ‘Marsgeel’ mogelijk het resultaat is van een fout. In plaats van ‘Maïsgeel’ zou door een fout in het straatnaamgevingsproces de ‘r’ geregistreerd zijn in plaats van de ‘ï’, waardoor de naam ‘Marsgeel’ ontstond. Zo is dit tenminste terug te vinden in het boek: ‘Over straatnamen met name, waarom onze straten heten zoals ze heten, René Dings, Nijgh & Van Ditmar (2017)’.

Kleurpigment

MarsgeelIn termen van gebruik, wordt ‘Marsgeel’ echter ook gebruikt in kunstmaterialen. Bijvoorbeeld, Sennelier, een bekend merk voor kunstbenodigdheden, biedt een pigment aan met de naam ‘Marsgeel kleurcode 505’. Dit pigment kan worden gebruikt in verschillende kunsttoepassingen. In deze context is het verrassend om te constateren dat het pigment ‘Marsgeel kleurcode 505’ een rode gloed heeft met een warme uitstraling. Kunstenaars en ontwerpers gebruiken deze kleur vaak om een aards, roodachtig gevoel over te brengen. 

 

Bronnen:

1.  Over straatnamen met name, waarom onze straten heten zoals ze heten, René Dings, Nijgh & Van Ditmar (2017).
2. https://dekwast.nl/artikel/pigment-1
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_yellow 

4. https://en.wikipedia.org/wiki/Mars#Surface_features

Foto Mars: Mars in true color, taken by the Emirates Mars Mission on 30 August 2021, when Mars was in northern solstice.

Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: Rianne Veeninga

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-