U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Roxenissestraat in de wijk Oosterheem.
De Roxinissestraat is een zijstraat van de Poortugaalstraat en de Piershilstraat. De naamgever van deze straat is het voormalige dorp Roxenisse.
Roxenisse
Roxenisse is een historisch dorp in de provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot vele eeuwen geleden. Het was oorspronkelijk een gemeenschap van vissers en boeren. In de loop der jaren heeft Roxenisse verschillende veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt. Net als veel dorpen in Zuid-Holland en Zeeland heeft het te maken gehad met uitdagingen zoals overstromingen en veranderingen in de landbouw- en visserijdynamiek.
Roxenisse een heerlijkheid
Roxenisse vormde sinds 1724 één heerlijkheid met Onwaard en Aarddijkswal en was een voormalige gemeente op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Maar de Staten van Holland en West-Friesland vonden het echter goed, bij resolutie van 30 november 1745, dat het als een afzonderlijke ambachtsheerlijkheid werd afgesplitst. Het wapen van Roxenisse werd op 24 december 1817, bij besluit van de Hoge Raad van Adel, door de gemeente Roxenisse in gebruik genomen.
In 1840 telde de gemeente 73 inwoners. Het grondgebied van de gemeente omvatte de gelijknamige polder, gelegen tussen de Manezeesche Gorsdijk, Halsdijk, Noorddijk en Molendijk, ten noordwesten van de dorpskern van Melissant.
Ambtsketens Roxenisse
Per 1 januari 1853 moesten burgemeesters een onderscheidingsteken gaan dragen. De zogenaamde ambtsketen werd toen ingevoerd, eigenlijk een penning met aan de ene zijde het Rijkswapen en de andere het gemeentewapen. De penning kon worden gedragen aan een oranjelint of aan een zilveren ketting. Ook de gemeenten Roxenisse bestelde een penning, maar toen was al duidelijk dat zij vanwege het geringe aantal inwoners niet lang meer zou bestaan.
Opgeheven
De gemeente werd op 19 augustus 1857 opgeheven en samen met Onwaard toegevoegd aan het grondgebied van de gemeente Melissant. Het wapen van Roxenisse is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Melissant zijn geen elementen uit het wapen van Roxenisse overgenomen.
Vanaf 1 januari 1966 tot 1 januari 2015 maakte Roxenisse deel uit van de gemeente Dirksland en sinds 1 januari 2013 valt Roxenisse onder de gemeente Goeree-Overflakkee (een samenvoeging van vier voormalige gemeenten: Goedereede, Dirksland, Middelharnis, en Oostflakkee).
Tekst: Christ van Gestel
Foto's straat: Theo van Houdt
Afbeeldingen: Wikipedia, foto ambtsketen: www.canonvannederland.nl/nl/page/157600/ambtsketens-roxenisse-en-onwaard
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld
Bronnen: