louis armstrongrodeU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: de Louis Armstrongrode in Buytenwegh.

 

 

louis armstrongrode2 louis armstrongrode3


Zanger Louis Armstrong

Louis Armstrong NYWTSHet bekendste nummer van de Afro-Amerikaanse zanger Louis Armstrong, 'What a wonderful world', zette Amerika in de jaren '20 op zijn kop. Kenmerkend aan Louis Armstrong was zijn rauwe stem en de omvang van zijn mond, die hem de bijnaam Satchmo of Satch bezorgde, een afkorting voor Satchelmouth (buidelmond). Hij was zowel een trompettist, zanger als entertainer.

Scat-zanger
Zijn samenwerking met Ella Fitzgerald bracht het romantische nummer 'dream a little dream of me' tot stand. Samen met Fitzgerald was hij een bekende scat-zanger: improviseren met het zingen van woorden zonder betekenis zoals be-bop, doo-wee en bam.

Hollywood
Naast zijn muziekcarrière hielp zijn warme karakter hem aan enkele bijrollen in Hollywoodfilms en was hij de eerste Afro-Amerikaan die een nationaal radioprogramma presenteerde.

Louis Daniel Armstrong (New Orleans, 4 augustus 1901 – New York, 6 juli 1971) was een telg van een arme familie in New Orleans. Ten tijde van zijn overlijden in 1971 werd hij beschouwd als een van de belangrijkste musici van de twintigste eeuw. Hij begon zijn carrière op een kornet (lijkt op een trompet, maar met een zachtere klank), maar stapte later over op de trompet om niet teveel uit de toon te vallen bij andere muzikanten. Zijn talent zorgde ervoor dat de trompet zich tot solo-instrument binnen de jazz ontwikkelde. Met alles wat hij bereikte, legde hij de lat hoger voor zijn opvolgers.

Veel van Armstrongs werken zijn nog altijd razend populair en heden ten dage, decennia na zijn overlijden, zijn er meer exemplaren van zijn werken - uit alle jaren - in omloop dan ooit tijdens zijn leven. Met 'Hello, Dolly' stootte hij zelfs even The Beatles van de top van de hitlijsten. Tot een paar jaar voor zijn dood hield hij een druk toerschema aan.

Een leuke luistertip zijn de Disney-liedjes die Louis Armstrong uitvoerde op zijn geheel eigen manier: 

 

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-