dubbeldamstraatDe betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat.

Deze week de Dubbeldamstraat in Oosterheem.

dubbeldamstraat2

dordrechtVernoemd naar:
De straat is vernoemd naar een wijk in Dordrecht: Dubbeldam. Voor 1970 was het nog een zelfstandig dorp, waarschijnlijk vernoemd naar een dam in de rivier de Dubbel.

Achtergrondinformatie:
Door een grote vloedgolf komt het dorpje Dubbeldam in 1421 onder water te staan. Het land was hierna niet langer bruikbaar voor boeren en ook de dorpen liepen langzaam leeg. Een burgemeester van Dordrecht krijgt hierna nog wel interesse in de rechten over Dubbeldam, die hij in 1554 ook wint. Zes jaar later begint zijn opvolger met de inpoldering van het gebied, zodat het niet nogmaals kan overstromen. Naast inpoldering, werd er een grens aangebracht tussen het dorpje Dubbeldam en Dordrecht. 

In 1630 was Dubbeldam zo gegroeid dat ze een eigen kerk kregen. Er stonden toen zo'n 55 huizen. In de jaren daarop groeide het dorp qua landomvang en inwoners. Ook de gemeentes Mijl en Wieldrecht werden geannexeerd door Dubbeldam. 

In de jaren daarna had de stad Dordrecht steeds meer land nodig en annexeerde het in 1970 Dubbeldam. 

Dubbeldamvmraadhuis

Het voormalige Raadhuis van Dubbeldam

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Door: Lucia vd Brink

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-