louis pasteurlaan 3 U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: Louis Pasteurlaan in Rokkeveen.

louis pasteurlaan 1 louis pasteurlaan 2

 

Wie was Louis Pasteur?
Gepasteuriseerde melk drinken we dankzij Louis Pasteur. Deze Franse scheikundige en bioloog ontdekte een manier om door middel van korte verhitting schadelijke bacteriën uit te schakelen. Zijn methode leerde hij toentertijd aan de Franse wijn- en bierindustrie die daardoor gered werd. Deze methode wordt niet alleen toegepast bij het maken van melk, maar ook voor halvarine, wijn, bier, sake, fruitsap, cider, honing, eieren, sportdrank, water, tomatensap en appelmoes. 

Micro-organismen
De pasteurisatie-methode kwam voort uit Pasteurs onderzoek naar micro-organismen. Hij ontdekte dat de oorzaak van vele ziektes bij schimmels en bacteriën lag. Bovendien ontdekte hij dat deze schimmels en bacteriën in de lucht zaten en niet spontaan ontstonden op rottende stoffen (wat tot dan toe aangenomen werd).

Zijn echte meesterwerk was zijn vaccin tegen hondsdolheid, waarvoor Pasteur jarenlang hard aan werkte. Na vier jaar onderzoek durfde hij een ten dode opgeschreven jongen in te enten. Dit was succesvol en zijn vaccin redde daarna ontelbare mensen.

Hij is in 1895 begraven als nationale held. 

 

Meer informatie
Lees op Quest meer over zijn experimenten

 

Zie voor een overzicht van alle straten:

Straat in beeld


Door: Lucia van den Brink 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-