Jouw geld, jouw toekomst 2.0 is een project dat niet met een opgeheven vinger vertelt wat goed of fout is, maar waar jongeren op vmbo scholen middels fragmenten, vragen en voorbeelden worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen financiële situatie.
Het project van het Jongeren Informatiepunt (JIP) Haaglanden en Het Debatbureau gaat in 2018 van start. De berichtgeving over de herstellende economie en sterk rijzende huizenprijzen doen soms vergeten dat het lang niet iedereen voor de wind gaat. Nog steeds heeft een groeiend aantal jongeren moeite om goed met geld om te gaan. Een op de vijf jongeren van 18 tot en met 24 jaar heeft een schuld, een situatie die al gauw iemands leven beheerst. Preventie op het juiste moment is daarom een belangrijk aandachtspunt voor het JIP. Als jongeren niet op tijd financieel zelfredzaam leren zijn, dan kloppen zij vaak uiteindelijk pas aan bij hulp als er (flinke) schulden zijn.
Het project Jouw geld, jouw toekomst 2.0, waarbij de dialoog in het klaslokaal plaatsvindt, is goed ontvangen door docenten en de vmbo-leerlingen zelf. “Over financiële problemen praat je niet zomaar in de klas, maar dit zet me wel aan het denken. Door hier te zien hoe het niet moet en samen te praten over oplossingen, denk ik dat het met mij niet zo slecht zal gaan”, aldus een leerling. Ook docenten zien de waarde van het project in: “Wellicht delen de leerlingen niet meteen veel informatie, maar geloof maar dat ze het herkennen en de informatie die wordt gegeven opslaan. Dat zie je ook aan het aantal leerlingen dat na de les nog vraagt om informatie, niet bepaald een gewoonte bij deze doelgroep.”
Doel van het project is om bij de leerlingen de bewustwording over de omgang met geld te vergroten en zo de eigen verantwoordelijkheid te versterken. Scholen die interesse hebben in dit project kunnen contact opnemen via