Wethouder Zorg en Welzijn Isabelle Vugs ging voor de week van zorg en welzijn op pad naar verschillende welzijnsorganisaties. In haar column ‘Maak kennis met kunde’ schrijft zij over de ontmoetingen met mensen met psychische problemen.
Maak kennis met kunde
Afgelopen week, in de week van zorg en welzijn, openden vele zorg- en welzijnorganisaties in Zoetermeer hun deuren om te laten zien hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Dat is altijd een mooi moment om mensen in de zorg eens extra in het zonnetje te zetten. Ieder jaar probeer ik een andere invalshoek daarvoor te kiezen. Vorig jaar ging ik naar de scholen om leerlingen te enthousiasmeren voor een opleiding in de zorg en het jaar daarvoor ging ik naar de verpleegtehuizen. Dit jaar toog ik met bossen bloemen naar 2 GGZ-adressen van Fonteyenburg.
Cjoe in 't Seghe Waert was woensdag mijn eerste stop. Iedereen is welkom bij Cjoe en kan meedoen aan activiteiten, ongeacht leeftijd of medische achtergrond. We werden duidelijk verwacht, want de hele zaal was versierd en de bezoekers hadden samen een grote tafel met hapjes gemaakt. Een paar bezoekers vertelden waarom ze naar Cjoe kwamen en wat ze in hun leven allemaal meegemaakt hadden. Zo vertelde Jeroen dat hij 3 jaar op bed had gelegen, omdat hij psychisch in de knoop zat. Ik kon me nog goed herinneren dat zijn moeder mij vorig jaar een mail om hulp stuurde. Samen met Fonteyenburg hebben we gekeken wat mogelijk was voor Jeroen. Cjoe bleek een schot in de roos. Na wat aarzelingen voelt Jeroen zich nu als een vis in het water en hij vertelde me trots dat hij nu de 'catering' regelt en zich een stuk beter voelt. Vervolgens word ik meegetroond door een dame die ook heel trots en blij is. Ze heeft een paar weken een kamer gehad bij Opvang Dichtbij (24 uurs begeleiding voor mensen die even een plek buiten hun omgeving nodig hebben) en heeft nu de sleutels gekregen voor een eigen woning met begeleiding. Trots laat ze me haar kamer zien. Samen kijken we ook nog even naar het balkon dat er maar triest uitziet. We krijgen gelijk een goed idee. Zou het niet leuk zijn als medewerkers van de gemeente het balkon opknappen als teambuildingsuitje? We gaan ermee aan de slag.
Vrijdag bracht ik de bos bloemen naar de Startbaan (Beschermd wonen) in Seghwaart. Hier wonen mensen die doof zijn en een psychische achtergrond hebben. De 4 eengezinswoningen van De Startbaan liggen naast elkaar en hebben een gezamenlijke tuin. Ik word rondgeleid door een medewerker die zelf ook doof is. In het eerste huis wonen mensen die doof zijn en autistisch. Zij worden stevig begeleid. In het volgende huis zijn de bewoners veel zelfstandiger. Hier woont Rogier en hij wil ons dolgraag zijn kamer laten zien. We maken grapjes via gebarentaal. Ik zeg hem dat het wel een studentenkamer lijkt en hij lacht geluidloos. Hij is helemaal gek van fotograferen en moet lachen als hij nu zelf op de foto gaat. "Komt het echt op een website?" vraagt hij nog. Jazeker Rogier! Kijk, hier sta je. Als mooi voorbeeld voor al die mensen met een psychische aandoening die een eigen plek in onze samenleving verdienen.
Tekst: Isabelle Vugs,