Vier kinderen vormden, speciaal voor de opening van het nieuwe Stadhuis-Forum een kinderredactie. Zij kregen les in persfotografie en camera-interviewen. Op geheel eigen wijze verslaan zij de opening van het Forum.

Delano, Sophia, Christel en Jeremy zijn tussen de 10 en 13 jaar en vinden het leuk om het nieuws te halen. Samen met begeleider Wendy Vroedsteijn hebben zij zich voorbereid op de opening van het Stadshuis-Forum. Dit historisch moment in de geschiedenis van Zoetermeer zou natuurlijk vastgelegd worden door de landelijke en lokale pers. Maar wie zou dit vastleggen vanuit een kinderperspectief? De vier van de Zoetermeer Actief kinderredactie kregen les in persfotografie en het interviewen met een cameraman naast je. Wendy zegt hierover: "wij hebben de jonge redactieleden niet verteld hoe ze 'als grote mensen' verslag moeten leggen. Zij hebben van ons geleerd hoe je een foto goed kadert en hoe je samen met de cameraman een goed interview kan houden. De onderwerpen hebben ze zelf bepaald".

Filmer Fred Wolters en fotograaf Mark Neijssel merkten al snel dat de kinderen prima weten wat ze willen als ze van de eindredacteur de vraag krijgen op de open dag van het Stadshuis-Forum te verslaan. "Het werd al snel duidelijk in de voorbereiding dat de jongens de interviews wilden gaan doen. Zij zijn bepaald niet bang om vragen te stellen. De meiden vonden de fotografie leuker en zo waren de taken verdeeld", zegt Fred.

 20180127 122653

Ze leren zo snel

Delano vergat tijdens de oefensessie dat je als interviewer eerst je vraag af moet maken voordat je de microfoon weer naar de geïnterviewde brengt. In de praktijk deed hij dat meteen goed. Mark blijft zich hierover verbazen: "De kinderen leren zo snel. En dat is nu precies het leuke van het werken met een kinderredactie. Ze zuigen je tips op als een spons en gaan dan aan de slag of ze dit dagelijks doen". Voor de filmer en fotograaf was het erg leuk om te zien hoe de kinderen naar het onderwerp kijken en hoe zij al snel weten hoe zij hun interview of foto's willen hebben. "Je ziet ze groeien tijdens de werkzaamheden, van 'even een beetje afwachten' tot echte journalisten die op hun onderwerp afstappen", zegt Fred.

 

20180127 122656  20180127 122909 

Was het leuk om te doen?

"Zeker", zegt Jeremy. "Ik mocht Jenny van de bibliotheek interviewen en daarna wilde ik nog wat kinderen interviewen. Toen ineens zagen wij Marc Rosier lopen en liepen Fred en ik op hem af en heb ik meteen vragen gesteld. Hij moest meteen hard nadenken over de antwoorden. Ha, en dat terwijl hij zelf vaak de interviewer is."

Christel en Sophia kregen complimenten van wethouder Marc Rosier en Christel is later nog op de foto geweest met de burgemeester. Voor de vier van de Kinderredactie een geweldige ervaring en iets dat ze graag vaker zouden willen doen. Wendy ziet dat deze try-out zeer geslaagd is en hoopt nu dat deze vorm van journalistiek ook door fondsen gezien wordt als iets wat verder uitgebreid kan worden. De Bibliotheek juicht dit initiatief toe en heeft deze try-out gesteund met adviezen. Een vervolg is zeer waarschijnlijk een kwestie van tijd.

 

20180127 122912  20180127 122918 

Video door: Fred en Roy Wolters, Wolters Producties

-advertenties-

-goede doel-