Wethouder Marc Rosier overhandigt eerste prijs IkonderzoekwegenLeerlingen van het Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef hebben op verzoek van de gemeente Zoetermeer ideeën aangedragen om de leefbaarheid van de Europaweg te verbeteren. De gemeente wil de Europaweg herinrichten en vroeg de leerlingen mee te denken.

Om zoveel mogelijk jongeren enthousiast te maken voor de wereld van wegen en verkeer is het project 'Ik onderzoek wegen' opgezet door Het Platform WOW (Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders). Een onderdeel van het project is onder meer het koppelen van scholieren aan wegbeheerders van de gemeente. In totaal deden 75 leerlingen uit klas 1, 2 en 3 vwo van het ONC mee aan het project. In groepjes van vijf hebben zij hun plannen uitgewerkt. In de gemeenteraad presenteerden zij hun maquettes en vertelden zij hoe volgens hen de Europaweg verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, groen, doorstroming en inrichting.

Een jury van experts – ambtenaren van de afdeling Stedelijke Ontwikkeling en Stadsbeheer - beoordeelde de ideeën op drie criteria: creativiteit, realisme en onderzoek en onderbouwing. Anouk, Celeste en Marieke (Mick en Iskander waren ziek) ontvingen uit handen van wethouder Marc Rosier de eerste prijs. Vooral vanwege de aandacht voor de groenvoorziening en leefbaarheid. Marieke: “In dit park zijn veel struiken. En bomen aan de zijkant zodat je geen last hebt van de auto’s. Op de geurige bloemen van de struiken, zullen insecten als vlinders afkomen. Door het park krijgt de Europaweg wat meer leven en wij denken dat dat heel belangrijk is in een stadscentrum.”
De ideeën van de leerlingen dienen ter inspiratie als de Europaweg heringericht wordt.

 

Leerlingen ONC Parkdreef werken aan het project Ikonderzoekwegen   Winnaars project Ikonderzoekwegen

-advertenties-

-goede doel-