Laura van Breen (hoofd van de afdeling Kunstcollecties), wethouder Robin Paalvast, Thea van Oosten (onderzoekster restauratie) en Ron Kievits (restauratiespecialist )
Het kunstwerk ‘Zuccaia’, wat al eerder te bewonderen was in Zoetermeer tijdens de Floriade, is nu ‘thuis’in het nieuwe Stadhuis. Het kunstwerk werd maandagochtend geplaatst in een speciaal hiervoor vervaardigde vloervitrine van 2 bij 3 meter.
Het kunstwerk is getiteld ‘Zuccaia’, wat vertaald kan worden als ‘Veld met pompoenen’. Het werd in 1991 gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi. Het stelt een veldje met pompoenen, courgettes, boomstammen en andere elementen uit de natuur voor. Het is verrassend ambachtelijk gemaakt van bijzondere materialen, zoals PUR-schuim en synthetisch rubber. Zuccaia is een internationaal belangrijk kunstwerk, omdat het van hoge artistieke kwaliteit is en van grote betekenis voor de moderne kunst. Ook is het een zeldzaam werk: van de weinige ‘natuurtapijten’ is Zuccaia het enige exemplaar in Nederland dat in nog goede staat is en aan publiek kan worden getoond. In Nederland zijn maar drie werken van de Italiaanse kunstenaar en dit is het enig werk dat in een openbare ruimte te zien is.
Wethouder Robin Paalvast: “De Floriade is voor Zoetermeer een heel belangrijk moment geweest. We vinden het dan ook fantastisch dat dit bijzondere en kleurrijke kunstwerk weer hier in Zoetermeer te zien is!”
Restauratie
Het kunstwerk is in 2006 al volledig gerestaureerd door de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed. Het schuim bleek gedeeltelijk te zijn aangetast onder invloed van licht, lucht, vocht en aanraking. De restauratie was een flinke klus, want het was nog niet eerder voorgekomen dat een kunstwerk van deze bijzondere materialen gerestaureerd moest worden. De restaurateurs hebben dan ook eerst nauwkeurig onderzocht hoe de restauratie het beste uitgevoerd kon worden. Thea van Oosten: “We hebben steeds in overleg met de kunstenaar gekeken wat er mogelijk is. Het materiaal is veerkrachtig en dat moest behouden blijven! Uiteindelijk hebben er een ‘sun-block’ op aangebracht waardoor het materiaal niet meer kan verweren onder invloed van uv-stralen. We zijn er zeker van dat het kunstwerk nu weer 1000 jaar mee kan!”
De maker, Piero Gilardi, is een belangrijke vertegenwoordiger van de Arte Povera, een Italiaanse moderne kunststroming die in de jaren zestig ontstond en internationaal grote invloed had binnen de kunst. Arte Povera werkte meestal met eenvoudige, natuurlijke materialen. Het werk draagt doorgaans een boodschap uit en is vaak geïnspireerd op relatie tussen cultuur en natuur.