Fluitschipkade 9U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'Straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.

Deze week: de Fluitschipkade in De Leyens.

 

Betekenis van de straatnaam

Een Fluitschip of Fluit is een Hollands type schip met een opvallende vorm. Het heeft rondingen die lijken op een peer. Deze schepen werden vooral in de 17e en 18e eeuw gebouwd en dienden als vrachtschip.

 

Fluitschipkade 2 Fluitschipkade 1

Achtergrondinformatie

fluitschip’t Fluytschip werd voor het eerst gebouwd in 1595 en had zijn vorm te danken aan de manier van tol heffen in die tijd. Het was een driemaster van  35-40 meter lang en 5,5 meter breed. In de Sont (zeestraat tussen Denemarken en Zweden) werd Sonttol geheven. Dit werd berekend over de breedte van het dek. De slimme Hollanders bouwde het peervormige fluitschip zodat ze veel lading kon vervoeren, maar weinig tol kwijt waren door het smalle dek. Opvallend was ook dat er maar twaalf man nodig waren om zo'n groot schip te laten zeilen, terwijl andere schepen van die afmeting er al snel 30 nodig hadden. Het was een stabiel en snel schip. In de gouden eeuw bestond 80% van de schepen uit Fluiten. Er werden tot wel vijfhonderd Fluiten per jaar gemaakt in de Hollandse en Zeeuwse scheepswerven. Later zijn ook de Duitsers, Engelsen en de Zweden de Fluit gaan bouwen.

Het is onduidelijk waar het schip zijn naam aan te danken heeft. Dit komt mogelijk door de vorm van het dek dat zou lijken op een fluit.

 

Meer informatie

nl.wikipedia.org/wiki/Fluitschip
nl.wikipedia.org/wiki/Sont

Boek over Fluitschepen: blog.londoh.com

 

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld
Door: Mark Neijssel, foto's Kees van Veen

-advertenties-

-goede doel-